USA: uus gripp on ohutum kui 1918. aasta viirustüvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko Punase risti töötaja kontrollib turiste Cancuni rahvusvahelisel lennuväljal.
Mehhiko Punase risti töötaja kontrollib turiste Cancuni rahvusvahelisel lennuväljal. Foto: AFP / Scanpix

Paljudesse riikidesse levinud seagripi viirustüvel puuduva tunnused, mis tegid 1918. aasta pandeemia sedavõrd surmavaks, ütlesid USA tervishoiuvõimud.


USA nakkushaiguste kontrolli- ja ennetuskeskuse (CDC) andmeil on A-gripi viirusega H1N1 nakatunuid tuvastatud 20 osariigis ja nende arv on kasvanud 143-ni.

President Barack Obama ütles tänases raadiopöördumises, et administratsioon «võtab tarvitusele kõik vajalikud ennetusabinõud, juhul kui viirus peaks osutuma eeldatust halvemaks».

USA-s sureb igal aastal hooajalise gripi tagajärjel umbes 36 000 inimest, ütlesid ametnikud.

«Hea uudis on see, et praegusest viirustüvest H1N1 on võimalik jagu sada viirusraviga, mis meil on juba olemas,» ütles Obama.

Võimud ütlesid avalikkust rahustada püüdes, et praegune viirustüvi pole nähtavasti sedavõrd surmav kui 1918. aasta gripipuhang, mis nõudis hinnanguliselt kuni 50 miljonit inimelu.

«Me pole täheldanud virulentsuse markereid, mis olid olemas 1918. aasta viirusel,» ütles CDC gripiosakonna juht Nancy Cox ajakirjanikele.

Cox hoiatas samas, et teadlased pole enam kui 90 aasta eest pandeemia põhjustanud viirusest «suuresti (...) aru saanud».

Tervishoiuametnike sõnul on USA-s avastatud nakkusjuhtumid «suhteliselt kerged».

CDC direktori sõnade kohaselt pole olukord sama «ränk» kui Mehhikos, kus võimud on kinnitanud 15 surma- ja 328 haigusjuhtumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles