Põlissoomlased: valitsuse eelarvekava lööb valusalt madalapalgalisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste liider Timo Soini.
Põlissoomlaste liider Timo Soini. Foto: SCANPIX

Soome opositsioon taunib möödunud nädalal eelarvekõnelustel tehtud otsuseid – Põlissoomlased süüdistavad valitsust rikaste soosimises, Keskpartei väidab, et kavandatav maksutõus annab valusaima hoobi keskmise ja madala sissetulekuga inimestele, vahendas Yle kolmapäeval.

Põlissoomlased teevad valitsusele etteheiteid ka selles, et eelarvekavas ei ole ühtki konkreetset programmi töökohtade loomiseks ning ettevõtte tulumaksu alandamise otsus tuleb kasuks eeskätt suurfirmadele. Ettevõtte tulumaksu kärpimine Rootsi omast madalamaks üksnes süvendab maksukonkurentsi Euroopa riikides, leiavad rahvuslased.

Madalapalgalistel tuleb kõik see omast taskust kinni maksta, hoiatavad Põlissoomlased, kelle sõnul tuleb neil kõrgemate elektri- ja kütusehindade näol välja käia üle 200 miljoni euro.

Keskpartei süüdistab valitsust keskmise ja madalapalgaliste soomlaste elu halvendamises. Erakonna parlamendirühma esimees Kimmo Tiilikainen ütles, et kolmapäeval täies mahus avalikustatud eelarveotsused suurendavad survet keskmise sissetulekuga töölistele, avaliku sektori töötajatele ja ettevõtjatele. Sarnaselt Põlissoomlastele taunis ka tema otsust kärpida rahaeraldusi kohalikele omavalitsustele.

Soomlastel tuleb üle elada koolide ja tervisekeskuste sulgemine ning munitsipaaltöötajate ajutine ja isegi lõplik vallandamine, hoiatas Tiilikainen. Samuti ei usu ta ettevõtte tulumaksu kavandatava alandamise soodsat mõju kogu ettevõtlussektorile. «Maksukoorem muutub kergemaks neil vähestel ettevõtetel, kes suudavad raskel ajal kasumlikud olla. Ettevõtete enamiku jaoks aga kulud kasvavad,» hoiatas ta.

Kolmapäeval tutvustas Soome valitsus eelarvekava perioodiks 2014-2015, mis näeb lisaks ettevõtte tulumaksu seniselt 24,5 protsendilt 20 protsendile vähendamisele ette mitmeid muid ettevõtete maksustamisega seotud muudatusi.

Eelarvekava kohaselt kaob 2015. aastast näiteks ajutine arendustegevusega seotud maksusoodustus ning kahekordne maksuamortisatsioon tootmisvahenditelt ja -hoonetelt. Samuti muutub 2014. aastast kumulatiivne maksuamortisatsioon pikaajalistel investeeringutel varapõhiseks maksuamortisatsiooniks.

Lisaks lõpetatakse 2014. aastast maksutagastused meelelahutuskuludelt, piiratakse maksutagastusi intressidelt ning vaadatakse üle dividendide maksustamise süsteem, peamiselt eraisikutelt saadavate dividendide osas.

Muudatuste läbiviimine tähendab paljude ettevõtete jaoks tõenäoliselt muutusi näiteks dividendide planeerimisel juba käesolevaks aastaks.

Oodata on ka ettevõtte tulumaksusüsteemi edasisi muudatusi. Soome valitsus moodustas töögrupi, mis hakkab üle vaatama kontsernide maksustamist, kahjumi mahaarvamise süsteemi ning maksustatavate tululiikide jaotuse kaotamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles