Cameron: tõendeid keemiarelva kasutamisest Süürias on üha enam

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: AFP / Scanpix


Suurbritannia peaminister David Cameron teatas täna, et üha enam tõendeid viitab keemiarelvade kasutamisele Süürias ning rahvusvaheline kogukond peaks selles veendumise järel sekkuma.

Ta nõustus USA presidendi Barack Obamaga, et keemiarelvade kasutus on rahvusvahelise kogukonna jaoks punaseks jooneks, mille ületamine toob kaasa tõsisemad reageeringud.

Cameron lisas samas, et reaktsioon oleks eelkõige poliitiline, mitte sõjaline.

«See on väga tõsine ja ma arvan, et see, mida president Obama ütles, oli täiesti õige, see peaks olema välisriikidele punaseks jooneks, mille ületamine sunniks meid rohkem tegutsema,» ütles Cameron BBC-le.

«Ma olen alati olnud huvitatud sellest, et me teeks enam,»jätkas ta, «küsimus on, kuidas astuda sellele vastu.»

«Minu meelest on see, mida me peaksime tegema, ja mida me juba osaliselt teeme, opositsiooni vormimine, nendega töötamine, nende treenimine ja õpetamine. Aitame neid, et me survestaks enam seda režiimi ja aitaks kaasa selle lõppemisele.»

Küsimusele, kas see tähendaks Briti vägede Süüria pinnale viimist, vastas Cameron: «Ma ei taha seda näha ja ma ei arva, et see oleks tõenäoline.»

«Aga ma arvan, et me saame survestada režiimi, teha koostööd meie partneritega, teha koostööd opositsiooniga, et aidata kaasa õige tulemuse saavutamisele.»

USA kinnitas eile esimest korda, et Süüria on tõenäoliselt mässuliste vastu keemiarelvi kasutanud, ent rõhutas, et luure pole selles siiski veel sada protsenti kindel.

Suurbritannia välisministeerium teatas, et neil on samuti piiratud, ent veenvad tõendid keemiliste ühendite kasutamisest Süüria konfliktis, kus ÜRO andmetel on 2011. aasta märtsist saadik hukkunud 70 000 inimest.

«Need on piiratud tõendid, ent tõendeid tõenäoliselt valitsusepoolsest keemiarelvade kasutamisest tuleb pidevalt juurde,» sõnas Cameron.

«Asi on väga tõsine – see on sõjakuritegu ja me peaks suhtuma sellesse väga tõsiselt.»

Timesi ajakirjanik Anthony Loyd kahtlustas keemiarünnaku toimumist selle kuu alguses Aleppos.

Arstid näitasid talle videot patsientidest, kes tundusid ajakirjaniku hinnangul olevat selgelt langenud gaasirünnaku ohvriks.

Ühelgi patsiendil ei paistnud mürsukildude vigastusi, ent nende suud vahutasid ja pupillid olid laienenud, mis viitab kokkupuutele keemiarelvaga.

Süüriast pärinevat materjali testiti Suurbritannia Kaitseteaduse ja -tehnoloogia laboris ning välisministeeriumi pressiesindaja sõnul tõestasid testid närvigaasi seariini sisaldust proovides.

Arvatakse, et Süürial on suurtes kogustes keemiarelvi ning rahvusvaheline kogukond jälgis nende varude olukorda viimastel kuudel väga murelikult.

Kuigi kahtlusi ja süüdistusi keemiarelva kasutamises on kaheaastase Süüria konflikti ajal olnud ka varem, ei ole seda siiani miski tõendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles