Tõmošenko kavatseb presidendiks kandideerida

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko naeratamas president Viktor Juštšenko kõrval tänavuse 9. mai veteranide paraadi ajal.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko naeratamas president Viktor Juštšenko kõrval tänavuse 9. mai veteranide paraadi ajal. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina peaminister Julia Tõmošenko andis täna mõista, et ta kavatseb kandideerida järgmise aasta alguses toimuvatel valimistel presidendiks.



«Teate, meie meeskond plaanib samuti presidendivalimistel osaleda,» ütles Tõmošenko kohtumisel Kiievi ettevõtjatega, viidates sellega selgelt oma poliitilistele ambitsioonidele, vahendas AFP.

Ehkki tema kandideerimisest on juba ammu spekuleeritud, polnud peaminister ise seni sel teemal sõna võtnud.

Ukrainale hakatakse uut riigipead valima tuleva aasta jaanuari teisel poolel, sest konstitutsioonikohus leidis, et oktoobris valimiste pidamine oleks põhiseaduse vastane.

Tõenäoliste kandidaatide seas on Tõmošenko kõrval ka tema endine liitlane oranžist leerist, praegune president Viktor Juštšenko ning ka kibe rivaal ekspeaminister Viktor Janukovitši näol, keda toetab Ukraina idapoolsete alade venekeelne elanikkond. Neljanda olulisema kandidaadina läheb valimistele Juštšenko läänemeelne protežee, ülemraada endine spiiker Arseni Jatsenjuk.

Presidendivalimiste kaugemale ajale lükkamine on eeskätt Juštšenko võiduks, sest tema vajab madala toetuse tõttu kampaaniaks rohkem aega. Ukraina sisepoliitikas on viimasel ajal tooni andnud tüli Tõmošenko ja Juštšenko vahel, milles president süüdistab peaministrit riigi huvide Venemaale mahamüümises. Samal ajal ägab riik ka sügavas majanduskriisis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles