Väike saareriik Belau võtab Guantánamo uiguurid endale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina uiguurid poseerivad Guantanamos ajakirjanikele plakatiga "Me vajame vabadust".
Hiina uiguurid poseerivad Guantanamos ajakirjanikele plakatiga "Me vajame vabadust". Foto: AP / Scanpix

Pisike Vaikse ookeani saareriik Belau lubas USA meeleheaks vastu võtta 17 Guantánamo vanglast vabanevat Hiina moslemivähemusse kuuluvat uiguuri.


Belau otsus need vangid enda hoole alla võtta on hea tahte avaldus, kinnitas riigi president Johnson Toribong. Belau on 20 000 elanikuga pisiriik, mis oli aastani 1994 oli see sisuliselt USA valitsuse all.

Järgmise aasta alguses ilmselt suletava  Guantánamo vangla uiguuride paigutamine on USA-le suur peavalu, kuna neid ei saa saata tagasi Hiinasse, sest seal ootaks moslemivähemuse esindajaid ilmselt tagasikiusamine.

Nädalaid tagasi esitas USA Saksamaale palve võtta vastu kümmekond uiguurist Guantánamo vangi.

Berliin pole aga vastuvõtmise osas üksmeelel. Näiteks siseminister Wolfgang Schäuble leidis, et Guantánamo vangide Saksamaale toomiseks ei ole seaduslikku alust, kuigi kantsler Angela Merkel on olnud koostööaldis.

Ajakiri Der Spiegel on varem kirjutanud, et uiguuride Saksamaale toomise äge vastane oli välisminister Frank-Walter Steinmeier, kes kartis, et see võib rikkuda Saksa-Hiina suhteid, kuna uiguurid soovivad Hiinas omavalitsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles