Ahmadinejad võitis Iraani presidendivalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraani praegune president Mahmoud Ahmadinejad võitis eile toimunud valimised ülekaalukalt, näitavad täna avaldatud ametlikud tulemused, mille õigsuse on vastaskandidaat vaidlustanud.


Kui loetud oli suurem osa häältest, oli Ahmadinejad kogunud pea kaks korda rohkem hääli kui tema põhivastane, mõõdukas ekspeaminister Mir Hossein Mousavi.

Valimiskomisjoni teatel on Ahmadinejad võitnud teise nelja-aastase ametiaja 63,4 protsendiga häältest Mousavi 34,7 protsendi vastu. Peaaegu kõik hääled on loetud.

Valimistest võttis osa ligikaudu 80 protsenti 46,2 miljonist hääleõiguslikust kodanikust.

Mousavi ei ole end kaotajaks tunnistanud, vaid süüdistab võime arvukates rikkumistes ning väidab, et paljud inimesed ei saanud hääletada ja hääletussedeleid jäi puudu.

«Mina olen nende presidendivalimiste tegelik võitja,» ütles Mousavi pressikonverentsil.

«Ma hoiatan, et ei alistu sellele ohtlikule palaganile,» ütles Mousavi hiljem avalduses, protestides ägedalt valimispettuste vastu.

Eilsete valimiste ülejäänud kahe kandidaadi - endise revolutsioonilise kaardiväe juhataja Mohsen Rezaie ja liberaalse vaimuliku Mehdi Karroubi toetusprotsendid ei küüni liidritele ligilähedalegi.

Analüütik: rahutuste võimalus on suur

Nii Iraani kui Lääne analüütikutele tundub Ahmadinejadi niivõrd suur võit kahtlane ning kardetakse, et tagurliku presidendi võimulejäämine annab hoobi USA presidendi Barack Obama püüetele Iraaniga kõnelusi alustada.

«Rahutuste võimalus on suur,» tõdes Šotimaal St Andrews'is asuva Iraani-uuringute instituudi juhataja Ali Ansari. «Iraani inimesi tabab täna ärgates šokk.»

Veel ei ole teada, kuidas reageerivad kaotusele Mousavi poolehoidjad, keda korravalvurid hommikul Teheranis laiali ajasid. Politsei teatel on julgeolekut pealinnas tugevdatud ja igasugused kogunemised on lõplike valimistulemuste teatavakstegemiseni keelatud.

Ahmadinejadi toetajad on peamiselt maapiirkondadest ja vaesema linnarahva hulgast, Mousavit pooldavad jõukamad ja haritumad linnaelanikud, eriti naised ja noored.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles