Diplomaadid: EL-i juhid toetavad Barroso teist ametiaega

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu riigijuhid toetasid eile üksmeelselt Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso teist viieaastast ametiaega, ütlesid diplomaadid.


«Selles on kokku lepitud,» ütles üks allikaist pärast poliitikute arupidamist.

53-aastane endine Portugali peaminister vajab ametis jätkamiseks ka Euroopa Parlamendi heakskiitu, ehkki paremtsentristide tugeva positsiooni tõttu saaks ta eeldatavasti piisavalt poolthääli.

«Valitsusjuhid leidsid, et tema programm ühtib nende ootustega,» ütles veel üks allikas.

Barrosole heidetakse ette, et ta ei ole finants- ja majanduskriisi ohjamisega toime tulnud, aga ühtki teist tõsiseltvõetavat kandidaati ka ei ole.

Portugallase tugev külg on, et ta kehastab võitluses kriisiga järjepidevust.

«Vajame juhtimist ja vajame selgeid otsuseid ning ma olen lootusrikas, et me saavutame selle täna õhtul,» ütles Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt enne kohtumist.

Riigijuhid väljendasid Barrosole poliitilist toetust, kuid on siduvatest otsustest veel hoidunud.

Euroopa Komisjoni ülesandeks on töötada välja seadused, mis mõjutavad pea poole miljardi eurooplase igapäevaelu, ja kindlustada nende jõustumine.

Barroso tegi tippkohtumise eel avaldatud kirjas teatavaks, et tema eesmärk on tüürida Euroopa välja majanduskriisist, reformida finantsjärelevalvet, kaitsta töökohti, võidelda kliimamuutustega ja tagada EL-i reformileppe heakskiitmine Iirimaa kordusreferendumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles