Advokaat: Snowden ei külastanud Hongkongis Vene konsulaati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide luuresaladusi lekitanud Edward Snowden
Ühendriikide luuresaladusi lekitanud Edward Snowden Foto: SCANPIX

USA luuresaladused lekitanud Edward Snowdeni advokaat lükkas ümber väited, et endine Ühendriikide riikliku julgeolekuameti (NSA) töövõtja viibis enne Moskvasse lendamist mitu päeva Hongkongis asuvas Vene konsulaadis, kirjutas ajaleht Kommersant laupäeval.

«Edward ütles mulle, et ta ei külastanud ühtki diplomaatilist esindust ja see informatsioon on ebatäpne. Ta ei pidanud Vene diplomaatidega Hongkongis kõnelusi,» ütles advokaat Anatoli Kutšerena usutluses Kommersandile.

Kutšerena sõnul elasid Snowden ja tema sõber Hongkongis ühes hotellis. «Ta teadis, et teda jälitatakse, mistõttu vahetas ta pidevalt peatuspaika,» lisas ta.

Advokaat avalikustas, et Snowdeni passi kehtivus tühistati lennu ajal Moskvasse, mistõttu sai ta lahkuda Hiinast, kuid mitte Venemaalt.

Leht kirjutas esmaspäeval viitega Snowdenile lähedasele allikale, et luureanalüütik viibis mitu päeva Hongkongis asuvas Venemaa peakonsulaadis ja tähistas 21. juunil seal koguni oma sünnipäeva.

Snowden olevat ise pöördunud peakonsulaati, teatanud, et kavatseb ühes Ladina-Ameerika riigis varjupaika paluda, ja näidanud piletit Aerofloti lennule Moskvast Havannasse. Seejuures oli Snowden öelnud, et tema õiguskaitsetegevuse tõttu on tema elu tõsises ohus, ning palus abi, viidates rahvusvahelistele konventsioonidele põgenike õigustest.

Kommersandi väitel kinnitas Lääne allikas neile informatsiooni paikapidavust, lisades, et lääneriikide hinnangul on võimalik, et Vene võimud esitasid Snowdenile kutse minna Venemaale.

«Ta on ohutus kohas, õpib vene keelt ja loeb vene kirjandust. Mulle teadaolevalt ei edasta ta oma praegusest elukohast mingit informatsiooni,» lausus advokaat, kelle sõnul langetab Snowden lähituleviku osas otsuse pärast isa Loniga konsulteerimist, kes peaks lähiajal Venemaale saabuma.

Venemaa soostus enda väitel Snowdenile varjupaika andma tingimusel, et ta lõpetab informatsiooni lekitamise, mis võiks Washingtoni kahjustada.

Snowdenit pole avalikkuses nähtud alates 1. augustist, mil ta Venemaalt ajutise varjupaiga saamise järel Moskva Šeremetjevo lennujaamast lahkus.

Snowden lekitas ajakirjandusele infot NSA salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles