Hiina moslemivähemuse juht: politsei tappis 400 uiguuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebiya Kadeer.
Rebiya Kadeer. Foto: AFP / Scanpix

Politsei tappis Hiina Xinjiangi regioonis toimunud rahutustes 400 uiguuri, teatas uiguuride eksiilis elav juht Rebiya Kadeer ajalehes Wall Street Journal Asia, vahendas uudisteagentuur AFP.


Uiguuride maailmakongressi juhi Kadeeri sõnul teatasid tema allikad Ida-Turkestanis (nii kutsuvad piirkonda uiguuri iseseisvuslased) et 400 uiguuri surid, sest politsei tulistas ja peksis neid piirkonna pealinnas Ürümqis.

Kadeer ütles, et kinnitamata andmetel tapeti 100 uiguuri ka teises Xinjiangi linnas Kashgaris.

Hiina võimude teatel sai pühapäevastes kokkupõrgetes surma 156 inimest, nad pole täpsustanud paljud neist olid riigi enamusrahvusest hanid ja paljud moslemiusku uiguurid.

Võimud süüdistavad Kadeeri rahutuste organiseerimises, mida ta tuliselt eitab.

Pühapäeval alanud uiguuride meeleavaldusi seostatakse möödunud kuul Lõuna Hiina mänguasjatehases toimunud kokkupõrkega, kus tapeti kaks uiguuri.

Kadeeri sõnul pidid need meeleavaldused aga olema rahumeelsed ega pidanuks muutuma vägivaldseks.

62-aastane Kadeer oli Hiinas kuus aastat vangistuses enne kui ta viidi 2005. aastal riigist välja ja suundus oma pere juurde USAsse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles