USA linn plaanib meditsiinilise kanepi müügi maksustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepit suitsetav mees.USAs Californias asuv Oakland plaanib meditsiinilise kanepi maksustada
Kanepit suitsetav mees.USAs Californias asuv Oakland plaanib meditsiinilise kanepi maksustada Foto: AP / Scanpix

California osariigis asuv Oakland on USAs esimene linn, kus plaanitakse meditsiinilise kanepi müük maksustada.

Rahvahääletusel osalenutest 80 protsenti soovib, et selline maks kehtestataks apteekides müüdavatele kanepitoodetele, kirjutab CNN.

Kohalikus Oaksterdami ülikoolis koolitatakse üliõpilasi meditsiinilise kanepiga töötama. Üliõpilased võtsid uudise vastu kanepipläru rullimise või kaneppiibu toppimisega.

«Kuna Oaklandil on eelarve puudujääk, siis kanepi maksustamine on tähtis. Tahame linna omal moel aidata,» selgitas kohaliku kanepiklubi ja maksustamise eestvedaja Steve DeAngelo.

DeAngelo enda firma peab kanepile maksu kehtestamisel maksma järgmisel aastal maksudeks rohkem kui 350 000 dollarit (3,8 miljonit krooni).

Ka Oaklandi linnavõimud toetavad kanepi maksustamist.

«Kui meditsiinilise kanepi müük California apteekides on legaalne, siis miks mitte selle pealt teenida?» küsis linnanõukogu liige Rebecca Kaplan.

Narkootikumide vastu võitlejate arvates on mujal USAs keelatud ainele maksu kehtestamine vale, kuna see saadab välja vale signaali.

«Keelatud ainele maksu seadmine on midagi sellist, millega ei peaks nõustuma. Praeguses majanduslanguses ei tohiks mõeldagi keelatud narkootikumide maksustamise peale,» sõnas Coalition for a Drug Free California esindaja Paul Chabot.

Oaklandi linna neljale apteegile, millel on litsents kanepi müümiseks, kehtestatakse 1,8 protsendiline tulumaks.

See tähendab, et iga tuhande dollari pealt tuleb maksu maksta umbes 18 dollarit (198 krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles