Zimbabwe kuulutas kooleraepideemia lõppenuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe naine andmas suhkrulahust oma koolerasse nakatunud lapsele.
Zimbabwe naine andmas suhkrulahust oma koolerasse nakatunud lapsele. Foto: Reuters / Scanpix

Alates mullu augustist riigis 4200 inimelu nõudnud kooleraepideemia on lõppenud, teatas täna Zimbabwe tervishoiuminister, kes hoiatas siiski uute haiguspuhangute eest.


«Riik koges rängimat koolerapuhangut augusti ja 2009. aasta juuni vahel, kuid epideemia on edukalt tõrjutud ning puhang on lõppenud,» ütles Henry Madzorera AFP teatel riiklikule ajalehele Herald.

«Pandeemia lõppedes asuvad kõik ringkonnad, provintsid ja linnad valmistuma tulevasteks puhanguteks, millel on suur tõenäosus korduda, arvestades jätkuvaid kanalisatsiooni- ja veevärgiprobleeme,» lisas ta.

100 000 inimest nakatanud koolera hakkas Zimbabwes levima augustis, mil valimisjärgne vägivald üle riigi levis ning suleti paljud riiklikud teenused, nagu haiglad ja kliinikud.

Nakkushaigus tunneb end hästi just kohtades, kus pole korralikke sanitaarrajatisi. Koolera on tappev, kuid puhta vee ja korraliku hügieeni korral kergesti ennetatav.

Pärast Zimbabwe ühtsusvalitsuse loomist veebruaris on haiglad taas avatud ning arstid ja medõed jätkavad oma tööd. Ometi on tingimused karmid, sest juurdepääs arstimitele on puudulik.

Punase Risti teatel oli Zimbabwe kooleraepideemia rängim, mis Aafrikat viimase 15 aasta jooksul tabanud on. Heategvusorganisatsioon hoiatas, et koolera on nüüd riigis muutunud endeemiliseks ehk kodunenud haiguseks.

Zimbabwe tervishoiusüsteem oli kunagi ülejäänud Aafrika kadedusobjekt, kuid koolerapuhangu ohjeldamisel on riik sõltunud pea täielikult rahvusvahelisest abist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles