Lissaboni leppe saatus ripub juuksekarva otsas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlaste toetus Lissaboni leppele pole veel kindel.
Iirlaste toetus Lissaboni leppele pole veel kindel. Foto: Reuters / Scanpix

Iiri valijad suhtuvad kuu enne Lissaboni lepingu kordushääletust Euroopa Liidu institutsioone reformivasse lepingusse suureneva poolehoiuga, kuid umbusklikult.


Juunis läbi viidud arvamusküsitluse tulemused näitasid, et Lissaboni leppe toetajate hulk on tõusnud üle 50 protsendi, kuid pärast seda pole ühtki esinduslikku uuringut enam läbi viidud, vahendas Reuters.

Iirimaa välisministri Michael Martini kinnitusel on vastuolusid tekitanud lepingu toetajate leer kasvanud, kuid veel ei saa olla kindel, et leping rahvahääletusel iirlaste toetuse pälvib.

Valitsus alustab peagi reformileppe kampaaniat, kuid on lubanud vältida liigset survet, mis võiks rahvahääletusel anda loodetust vastupidise tulemuse.

Kui kõik ülejäänud 26 liikmesriiki jätsid Lissaboni lepingu ratifitseerimise oma parlamentide kätesse, siis Iirimaa oli euroliidus ainus riik, mis pidi ühenduse juhtimist uuendava leppe oma põhiseadusest tulenevalt rahvahääletusele panema.

Lissaboni leppe jõustumiseks on vaja kõigi liikmesriikide heakskiitu, kuid möödunud aasta juunis toimunud esimesel rahvahääletusel kukus reformilepe Iirimaal läbi. Siiski ei pea ülejäänud liikmesriigid ratifitseerimisprotsessi uuesti alustama, kui iirlased ELi institutsioone reformiva lepingu heaks kiidavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles