Libertas alustas Lissaboni lepingu vastast kampaaniat

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Declan Ganley, Libertase üks asjutajatest.
Declan Ganley, Libertase üks asjutajatest. Foto: AP / Scanpix

19 päeva enne Euroopa Liidu institutsioone reformiva Lissaboni lepingu kordushääletust Iirimaal alustas euroskeptikute grupeering reformilepingu vastast kampaaniat.


Iirlasest ärimehe Declan Ganley loodud Lissaboni lepingu vastane rühmitus Libertas tegi mullu võimsat Lissaboni lepingu vastast kampaaniat. Juunis toimunud referendumil otsustasidki iirlased ühendust tugevdava aluslepingu rahvahääletusel tagasi lükata, vahendas euobserver.com

Eile pealinnas Dublinis pressikonverentsi andnud Ganley kinnitusel on tänavune reformileppe vastane kampaania varasemast tagasihoidlikum, sest ei-kampaanial napib selleks raha. Libertasele eraldatud summad jäävad 50 000 euro ja 200 000 piiresse, möödunud aastal oli liikumisel võimalik kasutada 1,5 miljonit eurot.

Vaatamata sellele, et Euroopa Liit lubas iirlastele mitmeid tagatisi, näiteks õigust säilitada oma maksusüsteem ja sõjaline neutraalsus, samuti seda, et katoliikliku saareriigi elanikkond ei pea muretsema, et keegi Brüsselist sunniks neid võtma vastu samasuguseid üliliberaalseid abordiseadusi nagu mõnel teisel Euroopa Liidu liikmesmaal, leidis Ganley, et need pole piisavad.

Viimaste arvamusküsitluste kohaselt on Lissaboni lepingu toetajate taas tõusnud. Väljaande Sunday Business Post uuringu kohaselt toetab reformilepet 52 protsenti iirlastest, veerand vastanutest lubas referendumil hääletada lepingu vastu ja 23 pole otsust langetanud.

Üle-euroopalise Libertase kandidaadid osalesid ka tänavu juunis toimunud Euroopa Parlamendi valimistel, kuid ei võitnud Iirimaal ühtegi saadikukohta. Libertase kandidaatidest ainsana pääses europarlamenti Philippe de Villiers Prantsusmaalt.

Lissaboni leppe jõustumiseks on vaja kõigi liikmesriikide heakskiitu, kuid esimesel rahvahääletusel kukkus reformilepe Iirimaal läbi. Siiski ei pea ülejäänud liikmesriigid ratifitseerimisprotsessi uuesti alustama, kui iirlased ELi institutsioone reformiva lepingu heaks kiidavad, sest Iirlaste tagatised pannakse Lissaboni lepingu lisaprotokolli, mis puudutab vaid Iirimaad ja iirlasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles