Iisraeli eriüksus tabas keelatud relvalaadungiga laeva

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antigua lipu all seilanud kaubalaev, mille lastiks oli Iisraeli teatel ebaseaduslik relvastus.
Antigua lipu all seilanud kaubalaev, mille lastiks oli Iisraeli teatel ebaseaduslik relvastus. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli mereväe eriüksus Shayetet tabas ööl vastu tänast rannikust 185 kilomeetri kaugusel laeva, mille kontrollimisel selgus, et see vedas relvastust.


«Öösel tabas mereväe eriüksus rannikust 100 meremiili kaugusel laeva, mis oleks pidanud kaupa vedama,» kommenteeris mereväe pressiesindaja AFP-le.

«Me kahtlustasime, et see veab relvi ja kui me laeva kontrollimiseks kinni pidasime, tuli välja, et see oligi tõsi,» lisas allikas, täpsustades, et tegemist oli Antigua lipu all seilava laevaga, mis viidi Ashdodi sadamasse täiendavale uurimisele, kirjutas ynetnews.com.

Pressiesindaja ei kommenteerinud, milliseid relvi pardalt leiti ja kuhu laev teel oli. Kaitseministeeriumi teatel peeti laev kinni Küprose lähedal, kuid täpsemalt ei soovitud juhtunut kommenteerida.

Iisraeli armeeraadio väitel oli laev teel Iraanist Liibanoni ja selle last sisaldas õhukaitse ja tankitõrje rakette, mis olid mõeldud Liibanoni lõunaosas tegutsevate šiiitide organisatsiooni Hezbollah jaoks. Sõjavägi pole seda väidet kommenteerinud.

Juudiriigi kaitseminister Ehud Barak ja peaminister Benjamin Netanyahu kiitsid operatsiooni. Esimene tõi seda eeskujuks ebaseadusliku relvakaubanduse ohjeldamisel ja Iisraeli julgeolekut ohustavate terroriorganisatsioonide kontrollimisel.

Iisrael soovib tsiviilisikuid kaitsta Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas ja Hezbollah´ rakettide eest. Seejuures on Tel Aviv süüdistanud Süüriat ja Iraani Hezbollah´ varustamises. Samuti kardab juudiriik Iraani tuumaalast tegevust ja mõõdukate araabia maade valitsuste kukutamist radikaalsete islamistide poolt.

Eile teatas Iisrael, et Gaza sektorit kontrolliv Hamas katsetas edukalt raketti, mis võib kitsalt rannaribalt Tel Avivini lennata. Väidetavalt on tegemist Iraanis valmistatud raketiga, mille lennuulatus on 60 kilomeetrit. Hamas lükkas selle teate ümber, nimetades seda sionistlikuks valeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles