Šveitsi ja Liibüa tüli jätkub kohtus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi ärimehed Rachid Hamdani (vasakul) ja Max Goeldi 9. detsembril Tripolis asuvas Šveitsi saatkonnas.
Šveitsi ärimehed Rachid Hamdani (vasakul) ja Max Goeldi 9. detsembril Tripolis asuvas Šveitsi saatkonnas. Foto: Reuters / Scanpix

16 kuuks Liibüa immigratsiooniseaduste rikkumise eest vangi mõistetud Šveitsi ärimehed astuvad homme esimest korda kohtu ette, teatas nende advokaat Salah Zahaf.


ÜRO Inimõiguste Ülemkomissar Navi Pillay on nõudnud möödunud aasta juulis kinni peetud Max Goeldi ja Rachid Hamdani vabastamist. Šveitsi välisminister Micheline Calmy-Rey on süüdistanud Liibüat aga ärimeeste röövimises, vahendas AFP.

Tüli kahe riigi vahel sai alguse juba enam kui aasta eest, kui Šveitsi võimud vahistasid Genfi luksushotellis sekeldustesse sattunud Liibüa liidri Muammar al-Gaddafi poja Hannibal Gaddafi.

Väidetavalt lõi mees Tuneesia ja Maroko päritolu teenindajaid, kes esitasid Gaddafile ja ta naisele süüdistuse kehavigastuste tekitamises ning ähvardamises.

Hannibal Gaddafi viibis oma last ootava abikaasa Alinega vahi all kaks päeva, kuid vabastati seejärel 500 000 frangi suuruse kautsjoni vastu, mis neile hiljem tagastati, sest hotellitöötajad loobusid süüdistusest. Abielupaar eitas toimunut ning nõudis Šveitsilt kahjutasu.

Liibüas tekitas intsident aga paksu verd, sest riik sulges Šveitsi ettevõtete esindusi, peatas naftatarned ning vahistas ajutiselt kaks Šveitsi kodanikku, keda süüdistati sissesõidureeglite rikkumises. Lisaks sellele otsustas Liibüa võtta Šveitsi pankadest välja viis miljardit dollarit.

Kahe riigi suhteid ei parandanud ka Šveitsi presidendi Hans-Rudolf Merzi augustikuine visiit Tripolisse, kus ta vabandas avalikult Hannibal Gaddafiga juhtunu pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles