Sudaani presidenti süüdistatakse genotsiidis

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haagis täna alanud rahvusvahelise kriminaalkohtu sõjakuritegude protsessil süüdistati Sudaani presidenti Omar Hassan al-Bashiri Darfuris toime pandud genotsiidis ja inimsusevastastes kuritegudes.


«See, mis Darfuris juhtus, on Bashiri tahte tulemus,» ütles argentiinlasest süüdistaja Luis Moreno-Ocampo ajakirjanikele pärast kohtuistungit, kus ta nõudis Beshiri vahistamiseks kohtuorderit, vahendab AFP.

Esimest korda süüdistas tribunal võimul olevat riigipead, kuid nüüd peab tribunal jõudma otsuseni, kas Beshifi vahistamiseks on seaduslik alus ja andma selleks välja kohtuorderi. Reutersi andmetel võib protsess võtta mitu nädalat või isegi kuid.

Sudaani Vabastusarmee (SLA) esindaja Mahgoub Hussein tervitas Haagi tribunali otsust ja nimetas seda humaansuse võiduks Darfuris ja vabaduse alguseks Sudaanis. Husseini sõnul on SLA sõdurid valmis Beshifi vahi alla võtma ja kohtu ette toimetama.

«See võit on Darfuris kannatavatele inimestele ja tsiviliseeritud inimestele kogu maailmas,» ütles Sudaani Õigluse ja Võrdsuse Liikumise armeekomandör Suleiman Sandal.

Araabia riikide välisministrid lubasid koguneda laupäeval Kairos asuvasse Araabia Liiga peakorterisse kriisikõnelustele, et arutada Rahvusvahelise Kriminaalkohtu otsust Beshif arreteerida.

Sudaani valitsus on eelnevalt hoiatanud, et Rahvusvahelise Kriminaalkohtu selline otsus õõnestaks rahuläbirääkimisi Darfuris ja riigi pealinnas Khartoumis on täna aset leidnud mitmed Bashiri toetajate meeleavaldused.

Sudaan ei tunnusta genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistvat Rahvusvahelist Kriminaalkohut, mistõttu on riik varem keeldunud välja andmast kahte kahtlusalust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles