Iirimaa reageeris tundlikult Sarkozy ettepanekule

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa peaminister Brian Cowen.
Iirimaa peaminister Brian Cowen. Foto: AFP / Scanpix

Iirimaa suhtub negatiivselt Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy ettepanekusse korraldada Iirimaal hiljuti läbikukutatud Lissaboni lepingu ratifitseerimiseks uus rahvahääletus.


ELi eesistujamaa president Sarkozy kinnitas teisipäeval toimunud kohtumisel oma erakonnakaaslastele, et «iirlased peavad uuesti hääletama», kuid Iirimaa ministrite kinnitusel on veel liiga vara rääkida referendumi kordamisest.

«Me oleme suveräänne rahvus ja me peame ise lahendusteni jõudma. Igasugune spekulatsioon teise referendumi üle on ennatlik,» vahendas keskkonnaministri John Gormley sõnu irishtimes.com.

Sarkozy sõidab esmaspäeval Dublinisse lühivisiidele, et leida peaminister Brian Coweniga lahendus probleemile, mis ähvardab nurjata Euroopa reformileppe, sest ilma kõigi liikmesriikide heakskiiduta ei saa euroliit viia läbi institutsionaalseid muudatusi.

BBC Newsi teatel arutab Sarkozy erinevaid valikuvõimalusi ka välisminister Michael Martiniga, kelle sõnul peab Prantsusmaa president ära kuulama Iirimaa ettepanekud, mitte «peale suruma enda lahendusi».

Suurt pahameelt on Sarkozy käitumine põhjustanud ka Iiirimaa euroskeptikutes, kelle rühmitus Cóir kutsus eile Sarkozyd üles lõpetama «imperialistlikud ja solvavad» avaldused.

Irishtimes.com korraldatud online-küsitlusel usub 65 protsenti hetkel hääletanutest, et Lissaboni leping pannakse teistkordselt rahvahääletusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles