Prantsuse parlamendikomisjon soovitas jätta burkakandjad kodakondsuseta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burkas afgaan valimas.
Burkas afgaan valimas. Foto: AFP / Scanpix

Täna avaldatud Prantsuse parlamendi raport kutsus üles keelustama mosleminaiste pealaest jalatallani katmist, nimetades burkasse riietatud naisi prantsuse väärtustele vastuvõetamatuks väljakutseks, teatas uudistevõrk AFP.

32 raporti koostamisel osalenud saadikut soovitasid keelata nägu kattev moslemiriietus koolides, haiglates, ühistranspordis ja valitsusasutustes. «Täispikkuses loori kandmine on väljakutse meie vabariigile. See on vastuvõetamatu,» leidis raport. «Me mõistame selle liialduse hukka.»

Samas ei pannud see dokument ette siiski burkade keelustamist tänavail, ostukeskustes ja teistes avalikes kohtades ning avaldas kahtlust nii laialdase keelu seaduslikkuses.

«Täielik kaetus on jäämäe tipp,» märkis kommunist Andre Gerin, üks raporti koostamisel osalenud saadikuist. «Selle loori taha varjatakse skandaalseid kombeid.» Tema sõnul püüavad burka eestkõnelejad tuua Prantsusmaale fundamentalismi ja sektantismi.

See analüüs sillutab teed resolutsioonile, mis muudab julgeolekukaalutlustel ebaseaduslikuks kaetud näoga riigiasutusse või ühistransporti ilmumise. Naised, kes ilmuvad burkas postkontorisse või ükskõik millisesse valitsushoonesse, jäävad ilma tööviisast, elamisloast või Prantsuse kodakondsusest, soovitas raport.

President Nicolas Sarkozy kinnitas täna Notre Dame de Lorette'i moslemitest sõdurite surnuaial peetud kõnes, et nende riigi põhiseadus siiski kaitseb kõigi seal elava kuue miljoni islamiusulise usuvabadust.

Kuigi Prantsusmaal elab suur moslemikogukond, pole pealaest jalatallani katmine nende seas levinud. Siseministeerium andmeil elab seal vaid 1900 burkat kandvat naist. Pooled neist elavad Pariisi piirkonnas ja 90 protsenti on nooremad kui 40-aastased.

Praegu kaaluvad burkakeelu kehtestamist ka Taani, Holland ja Austria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles