Vene miilits pidas kinni opositsioonijuhi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miilitsad Moskvas Triumfi väljakul.
Miilitsad Moskvas Triumfi väljakul. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Miilits vahistas eile Moskva kesklinnas sanktsioneerimata miitingule kogunenud sadakond Kremli-vastast meeleavaldajat, nende seas ka juhtiva opositsioonitegelase Boriss Nemtsovi, vahendas

Reuters

.


Sajad inimesed kogunesid meelt avaldama võimude väidetavate katsete vastu likvideerida põhiseaduses tagatud õigus rahumeelseks protestiks, mis on Venemaa nõrga ja lõhenenud opositsiooni jaoks üks väheseid viise, kuidas oma häält kuuldavaks teha.

Endine asepeaminister Nemtsov juhib opositsioonirühmitust Solidaarsus ning on Kremli ja peaminister Vladimir Putini üks karmimaid kriitikuid.

Enne meeleavalduse algust piirasid vähemalt 200 korrakaitsjat 30 furgooniga Triumfi väljaku ümber. Esimese pooltunni jooksul inimesi ei vahistatud, kuid miilitsatöötajad hüüdsid: «Kodanikud, palun vabastage tee. Ärge blokeerige jalakäijaid!»

Protestijad hüüdsid: «Häbi!» ja «Venemaa ilma Putinita!». Miitingulisi oli vähemalt 300 ja neist 100 vahistati, tsiteeris Interfax miilitsa pressiesindajat.

Reutersi teatel oli vahistatute hulgas lisaks Nemtsovile ka kaks ajakirjanikku ja inimõigusorganisatsiooni Memorial juht Oleg Orlov.

«Tulime siia näitamaks, et kõik ei ole Venemaal režiimile lojaalsed,» ütles Orlov ajakirjanikele enne oma kinnipidamist.

Solidaarsuse pressiesindaja Ilja Jašin, kes samuti kinni peeti, teatas eile õhtul raadiojaamale Ehho Moskvõ, et kõik aktivistid on vabaks lastud ning peavad neljapäeval ilmuma kohtusse, et selgitada, miks nad avalike kogunemiste keeldu rikkusid, vahendas AFP.

82-aastane nõukogudeaegne aktivist Ljudmila Aleksejeva, kes sarnasel meeleavaldusel detsembris vahistati, ütles eilsel miitingul, et võimud on mures käputäie pensionäride pärast.

«Nad kardavad meid rohkem, kui nad peaksid. Oleme tsiviliseeritud inimesed,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles