Iisraeli valitsusjuht veenab Moskvas Kremli võimuladvikut

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli  peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu sõitis kahepäevasele visiidile Moskvasse, et veenda Kremli võimuladvikut suhetes Iraaniga olema märksa karmim.


«Me arutame erinevaid teemasid, kuid eelkõige keskendume Iraanile,» kinnitas oma viimase ametiaja esimesele ametlikule Moskva-visiidile suunduv Netanyahu valitsuskabineti kohtumisel, mis toimus paar tundi enne äralendu Moskvasse, vahendas AFP.

Ilmselt tõstatab Netanyahu kohtumisel Venemaa peaministri Vladimir Putini ja presidendi Dmitri Medvedeviga ka Venemaa ning Iraani relvatehingu, mis näeb ette islamivabariigile õhutõrjesüteemi müümist. Ka üritab juudiriigi valitsusjuht Vene liidreid veenda Iraanile karmimate sanktsioonide kehtestamises.

«Iisrael usub, et Iraani tuleb survestada, eriti väga karmide sanktsioonidega,» lisas Netanyahu, korrates möödunud nädalal esitatud nõudmisi kehtestada islamivabariigile «halvavad sanktsioonid».

Venemaa peaks Iraanile müüma S-300 raketikompleksi, mis NATO klassifikatsiooni järgi kannab nime SA-20. Õhutõrjesüsteemi laskeulatus on 120 kilomeetrit, mis võimaldaks riigil rünnaku korral kaitsta ka oma tuumaehitisi. Seetõttu on relvamüük pälvinud Iisraeli ja tema peamise liitlase USA kriitikalaine.

Ühendriigid ja teised lääneriigid soovivad Iraanile kehtestada karmimaid sanktsioone, kuna Teheran on uraani rikastamise peatamiseks seatud tähtajad ületanud ning kasutab nende sõnul lubamatut viivitamistaktikat.

ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena on Venemaa Föderatsioonil aga vetoõigus ja Moskva on seda varem mitmeid kordi kasutanud, kui riigid on hääletanud Iraani võimalike sanktsioonide üle.

Iraanil on julgeolekunõukogus ka teine liitlane - Hiina Rahvavabariik, kes samuti ei soovi Iraanile uusi sanktsioone kehtestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles