Gaddafi maksab poja vahistamise eest Šveitsile valusalt kätte

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa meeleavaldajad Muammar Gaddafi plakatitega Šveitsi saatkonna ees Tripolis.
Liibüa meeleavaldajad Muammar Gaddafi plakatitega Šveitsi saatkonna ees Tripolis. Foto: Reuters / Scanpix

Liibüa riiklik laevanduskompanii teatas, et on peatanud naftaveo Šveitsile protestiks Muammar Gaddafi poja lühiajalise arreteerimise vastu, ning Tripoli lubab rakendada muidki meetmeid, kui juhtunu pärast ei vabandata.

 

Genfi politsei pidas eelmisel nädalal Hannibal Gaddafi kaheks päevaks kinni pärast seda, kui mees ja tema rase naine olid väidetavalt löönud kahte hotellitöötajat, vahendas BBC News. Paari süüdistatakse kehavigastuste tekitamises, ähvardavas käitumises ja pealesurumises. Mõlemad eitavad oma süüd.

Šveitsi välisministeerium kurtis aga juba eile, et Liibüa rakendab nüüd kättemaksumeetmeid, sundides muu hulgas firmasid sulgema oma esinduste uksi ning vahistades šveitslastest töötajaid. Seetõttu ei soovitata kellelgi praegu sinna reisida.

Lennuühendus kahe riigi vahel on hõrenenud ja viisade väljastamine katkenud. Tripoli kutsus Bernist tagasi ka mõned diplomaadid. Lisaks on kõlanud üleskutseid viia Liibüa hoiused välja Šveitsi pankadest.

 

Gaddafi on organiseerinud ka protestimiitinguid Šveitsi saatkonna juures Tripolis oma poja «väärkohtlemise» vastu.

Liibüa riiklikul laevanduskompaniil on sidemeid Gaddafiga ning see tegeleb suurema osa sealse naftaekspordiga. AFP andmetel ettevõtte otsus tarnete katkestamiseks teiste firmade vedusid siiski ei puuduta.

Šveits saav umbes poole imporditavast toornaftast just sellest Aafrika riigist. Samas mõjuks embargo halvasti ka Liibüa majandushuvidele, sest sealsele kompaniile kuulub Šveitsis suur rafineerimistehas.

Hannibal Gaddafi on samas varemgi seadusega pahuksisse sattunud ning kolme aasta eest mõisteti ta Prantsusmaal süüdi oma naiskaaslase peksmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles