Bulgaaria rahustas Venemaad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp lehvimas Sajjili nime kandva ballistilise raketi juures. Ühendriigid kardavad just sellest riigist lähtuvat ohtu.
Iraani lipp lehvimas Sajjili nime kandva ballistilise raketi juures. Ühendriigid kardavad just sellest riigist lähtuvat ohtu. Foto: AP / Scanpix

Bulgaaria välisminister Nikolai Mladenov kinnitas täna, et riigi kavatsus liituda uue USA raketitõrjesüsteemiga Euroopas pole suunatud Venemaa vastu.


«See kilp pole suunatud Venemaalt tulenevate ohtude vastu. Vastupidi, ohud, mis eksisteerivad meie jaoks, on ka meie Venemaa sõprade ohud,» lausus Mladenov kohalikule telekanalile antud usutluses, vahendas AFP.

«Me peame leidma viisi, kuidas meid kõiki kaitsta,» lisas Mladenov, kelle sõnul pole Sofia raketitõrjesüsteemi osade võimalikku paigutamist Washingtoniga veel arutanud.

Moskvat ärritas Bulgaaria valitsuse möödunud nädalal tehtud avaldus, et riik soovib liituda USA presidendi Barack Obama ajal uue näo saanud raketitõrjesüsteemiga, mis võib tööle hakata juba viie aasta pärast.

Seejuures nimetas Venemaa välisminister Bulgaaria otsust «üllatavaks». Mladenovi sõnul on alliansi ja Venemaa vahel peetava dialoogi eesmärk kaitsta nii NATO liikmesriike kui ka Venemaad võimalike uute ohtude eest.

Obama otsustas möödunud aastal loobuda raketikilbi osiste paigutamisest Poola ja Tšehhi territooriumile. Seejuures on USA kinnitanud, et uus lahendus luua Iraanist lähtuva võiva raketiohu vastu lühi- ja keskmaarakettide tõrjesüsteem pole suunatud Venemaa vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles