Dalai-laama paneb proovile USA-Hiina suhted

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja dalai-laama.
Barack Obama ja dalai-laama. Foto: AFP / Scanpix

Tiibeti usujuht dalai-laama kohtub täna vaatamata Hiina Rahvavabariigi vastuseisule Washingtonis USA presidendi Barack Obamaga.


Vaatlejate hinnangul võivad meeleolud Washingtoni ja Pekingi vahel, mis on hiljutise Taiwani relvatehingu, väidetava küberrünnaku ning mitme rahandus- ja kaubanduskonflikti tõttu üha pingelisemad, muutuda veelgi keerulisemaks, sest Hiina võimude kinnitusel pole kohtumine Obama ja dalai-laama vahel USA huvides, vahendas AFP.

Siiski kohtuvad Nobeli rahupreemia laureaadid Valges Maja kaarditoas (Map Room), mitte ametlikeks vastuvõttudeks mõeldud ovaalkabinetis (Oval Office).

«Tema pühadus palub presidendilt aidata leida lahendust Tiibeti küsimuse lahendamiseks, mis oleks vastastikku kasulik nii Tiibeti kui ka Hiina rahvale,» ütles 14. dalai-laama esindaja Lodi Gyari, kelle sõnul on kohtumine juba ise märgilise tähtsusega.

Valge Maja esindaja Robert Gibbsi kinnitusel otsustati dalai-laama ametlikule visiidile kutsuda, kuna tegemist on «rahvusvaheliselt austatud usujuhiga». Tema sõnul on USA ja Hiina suhted kohtumiseks piisavalt täiskasvanulikud.

«See on keeruline suhe. On küsimusi, milles me nõustume ja on küsimusi, milles me pole üksmeelel. Ja me jätkame tarmukalt selle suhte arendamist,» täpsustas USA välisministri Hillary Clintoni esindaja Mark Toner, kelle kinnitusel kohtub usujuht täna ka Clintoniga.

Kolmapäeval Ühendriikidesse saabunud 74-aastane kodanikunimega Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso kohtus eile kohalike tiibetlastega, kellega tähistas vanast india kuukalendrist ja hiina kuukalendrist lähtuva tiibeti kalendri aastavahetust (tiibeti keeles losar), vahendas BBC.

Dalai-laama, kes oli sunnitud 1959. aasta ebaõnnestunud tiibetlaste ülestõusu järel Indiasse põgenema ja on alates luhtunud vastuhakust elanud eksiilis Indias kohtus esimest korda USA riigipeaga 1991. aastal, kui presidendiks oli George H.W. Bush.

Tiibeti eksiilvalitsuse enesemääramise katsed pole soovitud tulemust toonud, sest Hiina valitsus on välistanud igasuguse Tiibeti sõltumatuse, sealhulgas ka piirkonna poolautonoomia. Nende sõnul on Tiibet Hiina ajalooline territoorium, mis pole kunagi olnud iseseisev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles