25 inimest tapnud ETA liige vabanes vanglast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
José Ignacio de Juana Chaos (valges särgis) koos oma naise ja advokaadiga.
José Ignacio de Juana Chaos (valges särgis) koos oma naise ja advokaadiga. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaanias asuvast Aranjueze vanglast vabanes täna 25 inimese tapmises süüdi mõistetud José Ignacio de Juana Chaos.


Veidi üle 20 aasta vanglatrellide taga istunud endise baski separatistide rühmituse ETA liikme vabanemine põhjustas hispaanlaste ja meedia suure pahameele.

De Juana Chaos võttis osa ühe ETA verisema rünnaku korraldamisest 1986. aastal Madriidis, milles hukkus 12 politseinikku, vahendas AFP.

53-aastane de Juana Chaos mõisteti 1987. aastal 3000 aastaks vangi, kuid tolleaegse seadusandluse kohaselt pidi mees vanglas olema maksimaalselt 30 aastat.

Hiljem vähendati tema karistust veelgi ja ta oleks pidanud pääsema vabadusse juba nelja aasta eest. Valitsus otsustas vabastamise siiski edasi lükata ja süüdistas teda terroristlikes kavatsustes.

Mehe vabanemine oli ETA jaoks sümboolse tähendusega, sest just samal päeval 40 aastat tagasi toimus nende esimene inimohvritega lõppenud rünnak.

ETA korraldatud relvakampaania on nõudnud üle 800 inimelu. Hukkunute hulgas on nii politseinikke, sõdureid, kohtunikke, ajakirjanikke kui ka tsiviilisikuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles