Rwanda süüdistab Prantsusmaad genotsiidis

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rwanda kaalub äsja valminud uurimisraporti valguses ametliku süüdistuse esitamist 33-le Prantsuse poliitikule ja sõjaväelasele, kes väidetavalt vastutasid 90ndatel riigis toimunud genotsiidi eest.


331-leheküljelise uurimisraporti teatel mängis Prantsusmaa aktiivset rolli 1994. aastal toimunud genotsiidile kaasaaitamises. Raportis süüdistatakse ka mitmeid kõrgeid Prantsusmaa poliitikuid ja ametnikke tapmistele kaasaaitamises.

Nende hulgas on ka 1996. aastal surnud Prantsusmaa tolleaegne president François Mitterand, peaministrid Edouard Balladur ja Dominique de Villepin ning välisministrid Alan Juppe ja Huvert Védrine, vahendas lefigaro.fr.

«[Me palume] võimudel teha kõik vajalikud sammud selleks, et süüdistatavad Prantsusmaa poliitikud ja sõjaväelased saaksid oma tegudest aru anda,» ütles Rwanda justiitsminister Tharcisse Karugarama.

Väidetavalt toetas Prantsusmaa 1994. aastal toimunud genotsiidi käigus hutu ekstremistide armeed suurte relvasaadetistega ja varjab oma rolli genotsiidi toime pannud sõdurite väljaõpetamisel. Samuti süüdistatakse Prantsuse sõdureid vägistamises ja tapmises.

Raporti teatel oli Prantsusmaa toetus ekstremistlikele hutudele «poliitilise, sõjalise, diplomaatilise ja logistilise iseloomuga», vahendas guardian.co.uk.

Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner lubas raportile hinnangu anda pärast sellega tutvumist, kuid varem on riik kõik Rwanda süüdistused korduvalt tagasi lükanud.

Prantsuse väed saadeti Rwandasse ÜRO vägede koosseisus, kuid väidetavalt ei teinud sõjaväelased midagi sadade tuhandete tutside ja mõõdukamate hutude massimõrvade peatamiseks.

Rwanda on Prantsusmaale teinud korduvalt etteheiteid selle eest, et Prantsusmaa valitsus pole teinud midagi seal elavate genotsiidis kahtlustatavate vahistamiseks. Pinged kahe riigi vahel teravnesid 2006. aastal sedavõrd, et Rwanda katkestas Prantsusmaaga diplomaatilised suhted.

Kesk-Aafrika riigi Rwanda kahe põhirahvuse hutude ja tutside vaheline konflikt kulmineerus 1994. aastal genotsiidiga, mille jooksul tapsid hutud ligi miljon tutsit ja mõõdukate vaadetega hutut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles