Tänavu tapeti vähemalt 70 ajakirjanikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi telesaatejuht Nawras al-Nuaimi oli üks tänavu selles riigis elu jätnud ajakirjanikest. Ta lasti maha oma kodu lähedal Mosulis.
Iraagi telesaatejuht Nawras al-Nuaimi oli üks tänavu selles riigis elu jätnud ajakirjanikest. Ta lasti maha oma kodu lähedal Mosulis. Foto: SCANPIX

Käesoleva aasta jooksul sai tööülesannete täitmise käigus surma vähemalt 70 ajakirjanikku, kellest 29 hukkus Süürias ja 10 Iraagis, andis teada Ajakirjanike Kaitse Komitee.


Süürias hukkunute hulka on arvatud ka mitu n-ö kodanikuajakirjanikku, kes edastasid uudiseid kodulinnas toimuvast.

Tapetud ajakirjanike arvult kolmas koht oli Egiptus. Seal sai tänavu surma kuus selle eriala esindajat, neist kolm 14. augustil kui julgeolekujõud surusid maha kukutatud president Mohamed Morsi toetajate meeleavalduse.

New Yorgis baseeruv Ajakirjanike Kaitse Komitee peab meediatöötajate surmade üle arvet 1992. aastast. Nende statistika kohaselt on enamik tapetuist otsa leidnud oma kodupiirkonnas töötades.

Kuigi paljud hukkusid lahinguid ja relvastatud konflikte kajastades, on surma toonud ka uuriv ajakirjandus – tänavu näiteks politsei poolsete kuritarvitamiste, poliitilise korruptsiooni ja narkokaubanduse kajastamine riikides nagu Bangladesh, Brasiilia, Filipiinid, India, Kolumbia, Pakistan ja Venemaa.

Positiivselt poolelt torkas tänavu silma aga Mehhiko, kus esimest korda kümne aasta jooksul ühtki ajakirjanikku nende töö tõttu ei tapetud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles