Kes tegelevad Süüria keemiarelvade hävitamisega?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseülikonnas Taani sõjalaeva Esbern Snare meeskonna liikme prillidelt peegeldub keemiarelvi vedav laev Ark Futura.
Kaitseülikonnas Taani sõjalaeva Esbern Snare meeskonna liikme prillidelt peegeldub keemiarelvi vedav laev Ark Futura. Foto: SCANPIX

Süüria keemiarelvade hävitamise lepe sõlmiti Venemaa ja USA toel, ent operatsiooniga on seotud veel mitmed riigid.

Süüria võimud vastutavad keemiarelvade kokku pakkimise ning turvalise transpordi eest üle riigi paigutatud 12 kogumiskohast Lataki sadamasse. Venemaa andis võimudele selleks puhuks suure kandevõimega soomustatud veokid ning USA konteinerid ja GPS seadmed.

Venemaa turvab laadimisoperatsioone Latakias, USA tagab tehnika laadimiseks ja transpordiks ning ohutusvarustuse, Hiina saatis sadamasse 10 kiirabiautot ja turvakaamerad ning Soome kiireageerimisüksuse õnnetuste puhuks.

Taani ja Norra varustavad operatsiooni kaubalaevade ning sõjaväealustega, mis eskordivad kemikaalid seni avalikustamata sadamasse Itaalias. Sõjaväeeskordi tagamisega tegelevad ka Hiina ja Venemaa.

Itaalias lastitakse kõige kriitilisemateks peetavad kemikaalid nende hävitamiseks kohandatud USA veeteede ameti kaubalaevale Cape Ray ning viiakse rahvusvahelistesse vetesse. Seal hävitatakse kemikaalid titaanist kesta sees hüdrolüüsi abil ehk lagundatakse need vees. Vähem toksilised kemikaalid viiakse Norra ja Taani alustega tehastesse hävitamisele.

Süüriale kuulub arvatavasti tuhat tonni keemiarelvade kasutatavaid kemikaale nagu sariin ja VX. USA andmetel on Süürial võimekus nende sõjaliseks kasutamiseks nii lennukite abil kui ballistilistes rakettides ja suurtükimürskudes.

Süüria alllkirjastas keemiarelvade keelustamise konventsiooni 14. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles