Iisrael asub uurima verise haarangu seaduslikkust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisrael püüab tõestada rahvusvahelistes vetes toimunud haarangu seaduslikkust.
Iisrael püüab tõestada rahvusvahelistes vetes toimunud haarangu seaduslikkust. Foto: SCANPIX

Iisraeli ministri sõnul asub juudiriigi komisjon uurima möödunud esmaspäeval Gazasse teel olnud Palestiina aktivistide ja Iisraeli eriüksuslaste vahelise intsidendi asjaolusid.

«Moodustatav komisjon asub uurima kahte küsimust: kas mereblokaad ja flotillil korraldatud haarang on vastavuses rahvusvahelise õigusega,» lausus portfellita minister Benny Begin Iisraeli raadiole, vahendas uudisteagentuur AFP.

Begini sõnul pole blokaad mitte ainult õigustatud, vaid Iisraeli julgeoleku jaoks eluliselt tähtis, kuna Gaza sektorit kontrolliva Palestiina äärmusrühmituse Hamas liidrid pole pühakud. Seejuures täpsustas minister, et ka kõik möödunud nädalal Gazasse teel olnud Palestiina sõbrad polnud pühakud.

Uurimiskomisjoni moodustamise peab heaks kiitma kogu Iisraeli valitsus. Juudiriigi meedia teatel hakkavad juhtunut uurima Iisraeli juristidest ja endistest diplomaatidest koosnev komisjon, kuhu kaasatakse ka kaks välisvaatlejat.

Ööl vastu esmaspäeva aset leidnud Iisraeli eriüksuslaste ja Palestiina toetajate vahelises intsidendis hukkus üheksa türklasest aktivisti.

Iisraeli merevägi ründas Gaza sektorisse humanitaarabi viia soovinud laevu Vahemere rahvusvahelistes vetes, mis tähendab, et igaühel on õigus end kaitsta nii, nagu õigeks peab. Juudiriigi välisministri Avigdor Liebermani sõnul oli laeva hõivamine põhjendatud, kuna seal viibinud isikud kujutasid ohtu Iisraeli suveräänsusele, mistõttu oli neil õigus laeva pardale minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles