Ahmadinejad: sanktsioonid tuleks visata prügikasti

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahmoud Ahmadinejad
Mahmoud Ahmadinejad Foto: SCANPIX

Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejad võrdles islamivabariigile määratud sanktsioone kasutatud taskurätiga, mis tuleks visata prügikasti.

«Resolutsioonid on nagu kastutatud tastkurätt, mis sobib viskamiseks prügikasti,» ütles Ahmadinejad BBC vahendusel . «Need ei suuda iraanlastele haiget teha.»

Iraani saadik ÜRO juures Mohammad Khazaee kinnitas taas kord, et islamivabariigi tuumaprogrammi eesmärk on elektrienergia tootmine ning sanktsioonid ei takista Teheranil oma plaane ellu viimast. Lääneriigid aga kahtlustavad, et selle varjus töötatakse välja tuumarelva.

Eile ÜRO julgeolekunõukogu heakskiidu pälvinud uued sanktsioonid, mis on viimase nelja aasta jooksul juba neljas kord, mil Teherani tuumaprogrammi arendamise eest karistatakse, näevad ette karmimaid finantssanktsioone, laiemat relvamüügi embargot, kuid ka Iraani suunduvate laevade inspekteerimist.

Näiteks ei saa Iraan enam seaduslikul teel hankida rünnakhelikoptereid ja rakette. Ka kehtestatakse islamivabariigi pankadele karmimad finantstehingude eeskirjad ning külmutatakse osade ettevõtete vara. Lisaks sellele võidakse Iraani kodanike vaba liikumist piirata reisikeeluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles