Auschwitzi sildi vargusega seotud poolakad jäävad vahi alla

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaagri peasissekäik, mille kohal on kurikuulus silt «Arbeit macht frei» (Töö teeb vabaks)
Auschwitzi koonduslaagri peasissekäik, mille kohal on kurikuulus silt «Arbeit macht frei» (Töö teeb vabaks) Foto: SCANPIX

Krakówi kohus andis loa jätta vahi alla kaks poolakat, keda seostakse Poolas asuva kunagise Auschwitzi natsikoonduslaagri sümbolsildi «Arbeit macht frei» (e. k töö teeb vabaks) vargusega.

Kohtu otsuse kohaselt võib Andrzej S-i ja Marcin A-d vahi all hoida 20. septembrini. Kahtlusaluseid võib süüdimõistmise korral oodata ees kümneaastane vanglakaristus, teatas prokurör Maria Hajto-Gwozdz Poola raadiole.

Prokuratuuril on andmeid, et kaks meest tegutsesid sidemeestena mullu detsembris aset leidnud varguses vahemeestena kolme varguses süüdimõistetud poolaka ja arvatavalt varguse tellinud rootslase Anders Högstromi vahel.

Endise Auschwitzi koonduslaagri sissepääsu juurest kurikuulsa sildi varastamise eest on kaheks ja pooleks aastaks süüdi mõistetud vennad Radosław M. ja Łukasz M ning varastatud sildi transportimise eest sai pooleteist aastase vanglakaristuse Paweł S. Kõik kolm tunnistasid end kohtus ka süüdi.

Rootsi võimud on Poolale üle andnud ka väidetavalt varguse tellinud Högstromi, keda küsitletakse Krakówis. Järgmisel nädalal pikendab kohus ilmselt ka tema vahi all viibimise aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles