Dalai-laama peab täna oma 75. sünnipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14nes dalai-laama Tenzin Gyatso
14nes dalai-laama Tenzin Gyatso Foto: SCANPIX

Dalai-laama sünnipäevale tema koju Dharamsalasse Põhja-Indias kogunesid sajad jüngrid.

«Ma mäletan oma minevikku ja ma tunnen, et ma ei ole neid aastaid raisanud,» kommenteeris Tiibeti iseseisvuse eest võitlemise sümbol dalai-laama oma juubelil, kui vaatas pilte oma lapsepõlvest ja noorusajast, vahendab The Independent.

Dharamsalas mängisid noored muusikud trumme ja flööte, kui dalai-laama saabus templisse oma jüngritega kohtuma. Kui muusikud Tiibeti hümni mängima hakkasid, tõstis Tiibeti peaminister eksiilis Samdhong Rinpoche üles Tiibeti lipu.

Dalai-laama sai palju kingitusi ja traditsioonilisi valgeid salle. «Isegi sellises vanuses leian ma aega budismiõpinguteks, mis annavad mulle jõudu, rahu ja rõõmu ning hoiavad mind hea tervise juures,» ütles juubilar.

Nepalis pidas politsei kinni vähemalt 22 Tiibeti pagulast, kes olid teel dalai-laama sünnipäevale. Katmandu politseiülema Ramesh Khareli sõnul lasti nad küsitlemise järel vabaks.

Katmandu piirkonna administratsiooniülema Prasad Dhakali sõnul on valitsus keelanud igasugused protestid.

Dhakali sõnul võivad pagulased dalai-laama sünnipäeva pidada kloostrites ja põgenikelaagrites, kui nad ei kanna loosungeid ega hakka protestima Hiina vastu.

Hiina valitsus on väga tundlik kõigi teemade suhtes, mis on mingil viisil seotud dalai-laamaga. Pinged kasvasid kaks aastat tagasi Lhasas puhkenud ja 22 inimohvrit nõudnud rahutuste järel.

Nepalis elavad tiibetlased avaldavad regulaarselt meelt Hiina vastu, kuigi Nepali valitsus on Tiibeti kogukonnalt nõudnud Nepali seadustele allumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles