Hamas ei pikenda Gaza relvarahu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elumaja Beit Lahiyas (Gaza põhjaosa) pärast Iisraeli armee õhurünnakut.
Elumaja Beit Lahiyas (Gaza põhjaosa) pärast Iisraeli armee õhurünnakut. Foto: SCANPIX

Islamistlik Hamas ei pikenda Eesti aja järgi reede hommikul kell 8 ümber saavat relvarahu Iisraeliga, teatasid kaks rühmituse liiget täna.

Nad süüdistasid Iisraeli oma nõudmiste täitmata jätmises.

Kolm päeva kestnud relvarahu ei pikenda ka teine Palestiina äärmusrühmitus Islamidžihaad.

«Meie positsioon on mitte pikendada relvarahu. See otsus on lõplik. Iisrael ei teinud ettepanekuid,» ütles üks Hamasi ametiisik pärast pikka kohtumist Egiptuse vahendajatega.

Iisrael ei soostunud lõpetama Gazale kehtestatud blokaadi, lisas ta Hamasi peamisele nõudmisele viidates.

Islamidžihaadi kõrge ametiisik ütles, et rühmitus langetas otsuse Hamasiga kooskõlastatult. Ta möönis, et rühmitused otsust enne relvarahu lõppu tõenäoliselt ei muuda.

Iisrael hoiatas seejärel, et võib sõjalist operatsiooni jätkata. «Kui Hamas jätkab Iisraeli tulistamist, peab reaktsioon olema karm,» ütles juudiriigi parlamendi mõjuka välisasjade ja kaitsekomisjoni juht Zeev Elkin riigiraadiole.

Iisraeli armee sõnul tulistati neli tundi enne tähtaega Gazast kaks raketti, mis kukkusid viga tekitamata Iisraeli lõunaossa.

Hamasi pressiesindaja Sami Abu Zuhri sõnul «on Iisraeli teated kahe raketi tulistamisest juudiriigi territooriumile katse segadust tekitada».

8. juuli alanud Iisraeli sõjaline operatsioon Protective Edge on nõudnud Gazas 1890 inimese, ÜRO andmetel valdavalt tsivilistide elu. Iisrael kaotas 67 inimest, neist 64 sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles