Iraan USA-le: jätke oma kauboiloogika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: SCANPIX

Ühendriigid peavad loobuma oma kauboilikust suhtumisest, kui tahavad Iraaniga tuumaprogrammi osas dialoogi pidada, teatas täna islamivabariigi president Mahmoud Ahmadinejad.

«Pooldame läbirääkimisi, aga selleks peate maha istuma nagu hea poiss,» ütles Ahmadinejad riigitelevisioonis otse üle kantud kõnes USA-le viidates.

«Nad võtavad vastu resolutsiooni, et dialoogi forsseerida, aga sellisel kauboiloogikal ei ole Iraanis kohta,» lisas president AFP teatel.

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis USA juhtimisel 9. juunil heaks Iraani vastu uued sanktsioonid, millega loodetakse avaldada Teheranile survet peatama tuumaprogrammi. Lääneriigid kahtlustavad, et selle salajaseks eesmärgiks on tuumarelva tootmine, Iraan eitab seda.

Ahmadinejad ütles, et Washingtoni ei pane tegelikult muretsema see, et Iraan võib aatompommi valmistada, vaid Teherani kiire tõus regionaalseks võimuks.

«Ameeriklastel on endi sõnul üle 5000 aatompommi... Kas keegi, kellel on 5000 neljanda ja viienda põlvkonna pommi, kardab ühte pommi? Nad ei karda ühte, sada ega tuhandet (pommi). Nad kardavad iraani hinge kollektiivset ärkamist,» ütles Ahmadinejad.

President tõotas, et Iraan jätkab uraani rikastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles