Meeleheitel ema tahab Süüriasse viidud poega tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüriasse viidud Erion.
Süüriasse viidud Erion. Foto: facebook.com

Kosovo elanik Pranvera Abazi arvas, et tema abikaasa Arben läheb koos nende kaheksa-aastase poja Erioniga nädalalõpureisile populaarsesse Rugova mäestikku. Kolme päeva pärast sai naine aga ärevusttekitava tekstisõnumi.

«Pranvera, ma olen meie pojaga Süürias. Helistan sulle, kui ma mobiililevi leian,» seisis sõnumis. «Ma olin tööl, kui ma selle sain. Lugesin sõnumit ja kõik jäi seisma, ma ei suutnud seda uskuda,» sõnas naine Raadio Vaba Euroopale.

Nüüdseks on Kosovo televisioon näidanud ka internetti üles riputatud fotosid, mis kujutavad Erioni koos Islamiriigi (IS) võitlejatega. «Ta näeb täiesti teistsugune välja,» ütles Pranvera Abazi.

Abazi pole ainuke IS-ga liitunud kosovlane, ametnike hinnangul on Süüriasse ja Iraaki sõdima suundunud sada kuni 200 etnilist albaanlast. Politsei sõnul on neist vähemalt 16 võitlustes surma saanud. 11. augustil vahistati Kosovos 40 meest, keda kahtlustatakse ISi poolel võitlemises.

IS on ehitanud laste värbamiseks ehitanud treeninglaagreid, mida püütakse haridusasutustena esitleda, selgub möödunud kuu keskpaigal avaldatud ÜRO inimõiguste nõukogu raportist. Laagrites olevad lapsed saadetakse võitlema, ka tegema enesetapurünnakuid.

Kosovo islamivaimulikud on hukka mõistnud vanemad, kes otsustavad oma lapsed võitlusele kaasa võtta. «Ma ei oska seda hullust kuidagi muudmoodi kommenteerida, kui seda vaid tõsiselt hukka mõistes,» sõnas islamikogukonna esindaja Resul Rexhepi.    

Pranvera Abazi sõnul ei märganud ta oma abikaasa käitumises midagi kahtlast. «Ta palvetas, ta oli usklik, kuid ta ei rääkinud kunagi, et võtab poja kaasa. Ta ostis küll paljude taskutega pükse, et neid linnas või tööl kanda, kuid selles polnud midagi erilist. Tal oli kodus sõjaväekott, kuid see oli tal juba kaua aega,» sõnas naine.

Pranvera Abazi pöördus alles hiljuti oma murega meedia poole, sest ta lootis, et poeg tuleb tagasi ja ei tahtnud asja avalikuks teha. «Kui kaks kuud polnud midagi juhtunud, otsustasin meediaga rääkida,» ütles Abazi.

Viimati rääkis Abazi oma abikaasaga 15. juulil, toonane kõne oli põgus. «Nad lasid tal ainult väga lühidalt rääkida ja ta vastas vaid väga lühidalt mu küsimustele,» ütles Abazi. Naine lisas, et Erion peaks kodus olema, sõprade juures. «Kool algab ja ma tahan, et ta läheks sinna, oleks oma pere, sõprade, ema lähedal, mitte seal kaugel võõraste peredega,» sõnas Abazi ja kirjeldas poega väga vaikse lapsena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles