Hiina saatis uiguuri ajakirjaniku 15 aastaks vangi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgis elav uiguuri tüdruk Türkistani lipuga tänavu 5. juulil Ankaras Hiina saatkonna ees peetud meeleavaldusel.
Türgis elav uiguuri tüdruk Türkistani lipuga tänavu 5. juulil Ankaras Hiina saatkonna ees peetud meeleavaldusel. Foto: Array

Hiina kohus saatis välismaa kolleegidele Xinjiangi veristest rahutustest rääkinud uiguuri ajakirjaniku Gheyret Niyazi riigi julgeoleku ohustamise eest 15 aastaks vangi, vahendab uudistevõrk AFP Ürümqist saabunud infot.


Niyazi mõistis süüdi kohus provintsi pealinnas Ürümqis, kus aasta eest puhkesid verised kokkupõrked peaasjalikult moslemitest uiguuri vähemuse ja hanide vahel.

«Gheyret Niyaz võttis kohtus omaks, et ta võttis vastu intervjuupalvet välismeedialt, kuid rõhutas, et tal ei olnud halbu kavatsusi ja ta tegi ainult seda, mida kodanik või reporter peaks tegema,» teatas tema abikaasa Reshalaiti.

Ameerika uiguuride liidu andmel pidi 51-aastane Niyaz kohtu ette astuma tuleval kolmapäeval. Ürümqi kohus AFP telefonikõnedele ei vastanud.

Xinjiang Economic Daily reporterina töötanud Niyazi pidas välisuiguuride kogukond möödunud suveni Hiina keskvõimude suhtes pigem toetaval seisukohal ajakirjanikuks ning Ameerika uiguuride liidu teatel olid nad üllatunud, kui kuulsid tema vahistamisest.

Samas tunnistas ka välisuiguuride ühendus, et Niyaz oli arvustanud piirkondlikku majanduslikku ebavõrdsust ning süüdistanud võime uiguuride separatismi allasurumisel valede võtete kasutamises.

Niyaz oli vaid üks tervest reast uiguuri ajakirjanikest ja veebipidajatest, kes mullu juulis alanud rahutuste alguses kinni peeti.

Uiguurid räägivad türgi keele sugulaskeelt. Nad on juba kümnendeid kaevanud keskvalitsuse rõhumise ja hanide sisserände üle nende piirkonda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles