Burkhalter: Ukraina kriis on 25 aasta üks keerulisemaid väljakutseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi president ja peaminister Didier Burkhalter.)
Šveitsi president ja peaminister Didier Burkhalter.) Foto: SCANPIX

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) eesistujariigi Šveitsi välisminister Didier Burkhalter peab Ukraina olukorda viimase 25 aasta üheks keerulisemaks väljakutseks euroatlandi piirkonna julgeolekule.

«Ukraina kriis on muutunud üheks halvimaks kriisiks Euro-Atlandi ja Euraasia regioonis pärast külma sõja lõppu,» ütles sel aastal ka Šveitsi roteeruvat presidendiametit täitev Burkhalter.

»Helsingi põhimõtteid [CSCE 1975. aasta lõppakti] on korduvalt rikutud, eriti jultunult Krimmi annekteerimisega,» seisis OSCE eesistuja avalduses.

Burkhalteri sõnul seavad hiljutised sündmused ohtu «nägemuse Vancouverist Vladivostokini ulatuvast vabast, demokraatlikust, ühisest ja jagamatust Euro-Atlandi ja Euraasia julgeolekuruumist, mis toetub kokkulepitud põhimõtetele, jagatud kohustustele ja eesmärkidele».

Samas märkis ta, et OSCE ehitas 2014. aastal Ukraina kriisis sildu ja edendas dialoogi, aidates kaasa diplomaatilistele lahendustele.

Burkhalter kutsus OSCEd etendama viljastavat rolli Ukraina kriisi ületamisel.

Samuti kutsus ta kõiki liikmesriike eraldama OSCE-le pärast 2014. aastat vajalikke vahendeid ja poliitilist toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles