Arvatav Kopenhaageni tulistaja oli üles kasvanud Taanis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed toovad traagilise sündmuse asupaika Kopenhaageni sünagoogi juures lilli.
Inimesed toovad traagilise sündmuse asupaika Kopenhaageni sünagoogi juures lilli. Foto: SCANPIX

Kopenhaagenis arvatavalt kaks inimest tapnud mees oli 22-aastane Omar Abdel Hamid El-Hussein, kes oli üles kasvanud Taanis, teatas pühapäeval telekanal TV2.

Tulevahetuses korravalvuritega hukkunud mees oli politseile varem teada seoses kuulumisega jõukudesse. Ta lasti maha Kopenhaageni raudteejaama lähedal, kus politsei oli üht kahtlast hoonet jälgima asunud.

Mees elas Kopenhaageni piirkonnas, tema kodust leiti mitu püstolit ja üks suurem relv.

«Ta võis saada inspiratsiooni mõne nädala eest Pariisis aset leidnud sündmustest. Ühtlasi võis ta olla mõjutatud Islamiriigi ja teiste terrorirühmituste propagandast,» ütles Taani julgeoleku- ja luureteenistuse esindaja Jens Madsen.

Taani väljaande Ekstra-Bladet andmetel oli mees vaid kaks nädalat tagasi vabanenud vanglast, kus ta istus raskete kehavigastuste tekitamise eest.

Kahes laupäevaõhtuses rünnakus sai surma kaks inimest, üks islami ja sõnavabaduse üle peetud debatil ja teine sünagoogi lähedal juudi tseremoonia ajal. Viis politseinikku sai haavata.

Sünagoogi turvameetmeid oli tugevdatud, mis kohaliku juudikogukonna eestkõneleja Jeppe Juli sõnul võis ära hoida suure veresauna. Politsei takistas meest sünagoogi tungimast.

«Ründaja oksendas enne rünnakut. Politseinikud pidasid teda alguses joodikuks,» ütles Jul.

Väljaande Politiken informatsiooni kohaselt oli mõrtsukas sünagoogile lähenedes meelega joovet etendanud. Tänavatel oli nädalalõpul hulgaliselt purjus inimesi ja nii pääses ta tänavat valvanud juudi mehele väga lähedale enne kui relva tõstis ja tulistas. Ohver sai kuulitabamuse pähe ja suri. Haavata sai kaks politseiametnikku.

Politsei andmetel polnud mees reisinud islamiäärmuslaste valduses olevatele aladele Iraagis ja Süürias, kuid uurimine on alles pooleli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles