Video: Prantslannad protesteerisid miniseelikus burkakeelu vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niqab’i kandev naine Prantsusmaa passiga.
Niqab’i kandev naine Prantsusmaa passiga. Foto: SCANPIX

Kaks noort prantslannat jalutasid kaetud peaga kõrgetel kontsadel ja miniseelikuga läbi Pariisi, et protesteerida juulis kehtestatud burkakeelu vastu.

Burkakeelu vastase aktsiooni autoriteks on kaks tudengit, nendest üks on moslem. Asjaosalised panid aktsioonile nimeks «Niqabitches». Videot Pariisis toimunud aktsioonist saad vaadata siit!

Nende pea oli paari nädala tagusel jalutuskäigul kaetud niqabiga, kuid puusadest allpool kattis neiude jalgu vaid napp miniseelik. Üliõpilased tegid käigust videoklipi, filmides lõike ka erinevate ministeeriumite ees ning pälvisid seejuures erakordselt palju tähelepanu. 20-aastaseid tudengeid ennast burkakeeld otseselt ei puuduta.

«Tahtsime teada, kuidas reageerivad võimud naiste suhtes, kes kannavad burkat ja miniseelikut,» kirjutasid naised oma blogis. «Kas me vajame tõesti spetsiaalset burkaseadust, et inimestele selgeks teha, et keelatud on kedagi sundida tegema midagi, mida nad teha ei taha? Ja miks ei kuula keegi nende naiste reaktsiooni, kes end vabatahtlikult kinni katavad?»

Politseinikud olid nende möödumist vaid üllatunult pealt vaadanud.

Naised, kes keelule vaatamata Prantsusmaal burkat kannavad, peavad tulevast aastast maksma 150 eurot trahvi. Mehed, kes oma abikaasat burkat kandma sunnivad, võivad saada kuni 30 000 euro suuruse trahvi ja kuni aasta vabadusekaotust.

Burkaseadus kehtib aga äärmiselt pisikesele osale Prantsuse miljonitest moslemitest. Siseministeeriumi andmetel kannavad kogu keha katvat burkat või niqabi maksimaalselt 2000 naist kogu Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles