Palermo linnapea süüdistas EL-i genotsiidis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leoluca Orlando(vasakul)
Leoluca Orlando(vasakul) Foto: SCANPIX

Olukord, kus Euroopa Liit ei lase varjupaigataotlejaid takistamatult oma territooriumile, on võrreldav genotsiidiga, ütles täna Vahemere põgenikekriisi keskmesse sattunud Itaalia Palermo linna meer.

«Me elame genotsiidiolukorras ja mõne aasta pärast ähvardab Euroopat vastutusele võtmine,» hoiatas Sitsiilia pealinna meer Leoluca Orlando, viidates umbkaudu 1800 inimesele, kes on sel aastal Vahemerd ületades uppunud.

Orlando hinnangul peaks Euroopa lihtsustama väljaspool EL-i põgenikustaatuse taotlemist, sest siis saaksid inimesed seaduslikult EL-i siseneda ega peaks andma oma saatust inimkaubitsejate kätesse.

«Kui süürlastel, kes tulevad riigist, mis on sõjas, on kohe õigus põgenikustaatusele, miks ei lasta neil siis osta lennupiletit näiteks Istanbulist Pariisi, vaid neid kohustatakse minema Liibüa või Vahemere kaudu?» päris linnapea.

Orlando ütles, et Sitsiilia on pidanud tegelema suure osaga rohkem kui 60 000 inimesest, kes sel aastal on Itaaliasse jõudnud, ja paljude jutud teekonnast ajavad ihukarvad püsti.

«Elusana Sitsiiliasse jõudnute jutud meenutavad Dachau ja Auschwitzi üleelanute lugusid,» ütles ta.

Orlando kohtus Roomas Itaalia peaministri Matteo Renzi ja teiste maakondade juhtidega, et arutada põgenikeprobleemi, sest Põhja-Itaalia rikkad maakonnad on teatanud, et nemad rohkem immigrante vastu ei võta.

Renzi manitses kokkutulnuid asja rahulikult arutama, et leida «eetiline ja mõistlik» lahendus. Peaministri sõnul tuleb põgenike eest hoolt kanda, kuid majanduspagulased kiiresti välja saata. Ta ei seletanud aga, kuidas kavatseb Itaalia «sikkude lammastest eraldamist» kiirendada.

Itaalia rikkaima maakonna Lombardia liider Roberto Maroni nimetas kõnelusi aja raiskamiseks ja ütles oma immigratsioonivastasele erakonnale Põhjaliiga, et «kaos jätkub».

Tema Veneto ametivend Luca Zaia andis oma abidele korralduse «mitte toru võtta, kui valitsus helistab».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles