Raadiosõda kahe Korea vahel: budism, ilmateated ja popmuusika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea meeleavaldus põhjanaabrite juhi Kim Jong-uni vastu.
Lõuna-Korea meeleavaldus põhjanaabrite juhi Kim Jong-uni vastu. Foto: SCANPIX

Pinged kahe Korea vahel on taas õhus: totalitaarne Põhi süüdistab Lõunat valjuhääldite paigaldamises piirijoone taha, mille kaudu lastakse infot tegeliku olukorra kohta diktatuuririigis. Raadiosõnumid on olnud aga propagandarelvana kasutusel juba rohkem kui pool sajandit.

Alates Korea sõja lõpetanud vaherahust aastal 1953 on mõlemad pooled üritanud üksteise elanikele raadio teel sõnumeid saata ja samal ajal teineteise raadiolaineid blokeerida. Kahte riiki lahutavat kuulsat demilitariseeritud tsooni on nimetatud ka raadiolainete liikumistiheduse poolest maailma üheks elavaimaks.

Vanim Põhja-Koreale suunatud jaam kannab nime Vabaduse Hääl. «Tavaliselt on ülekanded etnilisest ühtsusest, Lõuna-Korea süsteemi ülimuslikkusest ja erinevat tüüpi K-popist (Korea popmuusika),» rääkis ajalehele Guardian anonüümne allikas, kelle sõnul oli jaam varem otsesemalt Põhja-Korea vastu. «Aga alates 1990ndatest on nad üritanud kirjeldada demokraatliku ühiskonna tegelikkust kui mõjukamat psühholoogilise sõja vahendit,» lisas teine allikas.

Vastupidises suunas kulgev sõnum on olemuselt palju ühesem ja sõjakam. Lõuna-Korea sõjaväe esindaja sõnul tegelevad need peamiselt valitsuse laimamise ja omaenda režiimi reklaamimisega. Samuti on põhjanaabrite valjuhääldid vanad ja nende heli tihtipeale raskesti arusaadav.

Pyongyangi saadete peamine eesmärk olevat nagunii hoopis Vabaduse Hääle enda alla matmine – mille peale lõunakorealased omakorda omaenda helitugevust tõstavad.

Vabaduse Hääle sisu kujutab endast kombinatsiooni tavalistest vestlussaadetest segatuna Põhja-vastase sõnumi ja popmuusikaga. Näiteks ühel möödunud nädala päeval olid eetris lõunasse põgenenud ülejooksikud, kes kirjeldasid oma uut elu. Peale selle veel arutelu teemal, kuidas tulla toime palava ilmaga ning lõik budistlikust palvetamisest.

Üks saatejupp kannab nime Lugege Uuesti Rodong Sinmuni – lõik, kus tuntud lõunasse põgenenud ajakirjanik Ju Seong-ha analüüsib samanimelist parteiajalehte. Kõige vahele lastakse moodsat Korea popmuusikat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles