Türkmenistani kokkupõrgetes hukkusid eriüksuslased

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türkmenistani presidendi Kurbangulõ Berdõmuhhamedovi portree.
Türkmenistani presidendi Kurbangulõ Berdõmuhhamedovi portree. Foto: Reuters / Scanpix

Kesk-Aasias asuva Türkmenistani president Kurbangulõ Berdõmuhhamedov tunnistas, et pealinnas Ašgabatis eelmisel nädalal toimunud kokkupõrgetes hukkusid ka eriüksuslased.


Berdõmuhhamedovi kinnitusel toimus eelmisel nädalal riigis ulatuslik operatsioon narkokurjategijate vahistamiseks, kuid keskvõimust sõltumatute meediakanalite teatel oli tegemist julgeolekujõudude ja relvastatud mässuliste vaheliste kokkupõrgetega, vahendas Reuters.

President avaldas eilses televisiooni ülesastumises konfliktis hukkunud eriüksuslaste lähedastele kaastunnet ja tunnistas esimest korda ametlikult korratagajate hukkumist.

«Paar päeva tagasi kõrvaldasid meie väeüksused ulatusliku kuritegeliku rühmituse, mis oli seotud narkokaubandusega,» ütles Berdõmuhhamedov.

Valitsusväline veebiportaal www.tm-iskra.org on võimude ametliku versiooni aga kahtluse alla seadnud. Nende kinnitusel oli tegemist «radikaalsete opositsiooniaktivistide» meeleavaldusega keskvõimu vastu, milles hukkus üheksa inimest.

Siiani pole teada, kuidas konflikt vallandus ja teateid pole kinnitanud ka sõltumatud uudisteagentuurid.

Vaatamata asjaolule, et Türkmenistani naaberriigid on Afganistan ja Iraan, on valdavat moslemite asustatud riik võrreldes teiste Kesk-Aasia riikidega suhteliselt stabiilne.

Hambaarstiks õppinud Berdõmuhhamedov tühistas autoritaarse riigijuhi Saparmurat Nijazovi surma järel 2006. aastal viimase ebapopulaarsed reformid ja on püüdnud riiki välismaailmale rohkem avada.

End Türkmenbašiks ehk türkmeenide isaks kutsuda lasknud Nijazov andis näiteks kuudele ja nädalapäevadele uued nimed enda ja oma lähedaste järgi, kuid Berdõmuhhamedov taastas riigis traditsioonilise Gregoriuse kalendri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles