Kaczyński sõnul ei kavatse Poola Euroopa Liidu survele alluda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola opositsioonipartei Seadus ja Õiglus juht Jaroslaw Kaczynski.
Poola opositsioonipartei Seadus ja Õiglus juht Jaroslaw Kaczynski. Foto: SCANPIX

Poola võimupartei esimees Jarosław Kaczyński ütles eile, et Varssavi ei kavatse alluda Brüsseli survele pärast seda, kui Euroopa Liit alustas seninägematut protseduuri Poola õigusriigi olukorra hindamiseks.

«Me ei tohiks end sellest häirida lasta, peame jätkame oma teel ja mitte alluma mis tahes (ELi) survele,» ütles Kaczyński usutluses konservatiivsele päevalehele Rzeczpospolita.

EL teatas kolmapäeval, et uurib, kas Poola uus seadus konstitutsioonikohtu juhtimisest rikub bloki demokraatiareegleid ja väärib karistusmeetmeid. Lisaks tuntakse muret Poola valitsuse suureneva kontrolli pärast riigimeedia üle.

Kaczyński juhitav Seaduse ja Õigluse (PiS) partei võitis oktoobrikuised parlamendivalimised ja on alates ametisse astumisest novembri keskpaigas astunud samme kontrolli suurendamiseks riigi sõltumatute institutsioonide üle.

«Öelda, et Poolas on demokraatia ohus, on üsna naeruväärne,» ütles PiSi juht Rzeczpospolita veebilehel ilmunud usutluses. «Kellelgi ei tohiks olla mingeid illusioone, et me kavatseme kummarduda ja teha järeleandmisi.»

Euroopa Parlament kavatseb Poola õigusriigi olukorda arutada homme.

Kaczyński sõnul ei kujuneks mis tahes ELi hääletus sanktsioonidest Poolale konsensuslikuks, sest Ungari peaminister Viktor Orbán on lubanud karistusmeetmete rakendamise vetostada.

Poola parlamendi alamkoda kiitis reedel heaks uued politsei jälitustegevuse reeglid, mis laiendavad jälgimist, kuid allutavad selle rangemale kohtu kontrollile. Jälitustegevuse seadus on järjekordne etapp reformidest, mida novembris võimule tulnud konservatiivne PiSi valitsus on hakanud läbi viima.

Mõned muudatused on sünnitanud vastasseisu ELiga, kes on käivitanud menetluse kontrollimaks õigusriigi põhimõtete järgimist Poolas.

PiSi taustaga Poola president Andrzej Duda külastab täna Brüsselit, kus kohtub Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuskiga. Lisaks peab Poola riigipea kõnelusi NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga. Poola loodab, et NATO langetab juulis Varssavi tippkohtumisel otsuse alalisest kohalolekust selles riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles