LAVi president astus tagasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Thabo Mbeki astus eile õhtul tagasi. Analüütikud kardavad suurimat apartheidijärgset sisepoliitilist kriisi.


«Ma sooviksin kasutada seda võimalust ja anda rahvale teada, et ma andsin täna rahvusassamblee spiikrile Baleka Mbetele üle kirja, milles esitasin oma tagasiastumispalve,» ütles Mbeki eile televisioonis peetud kõnes, vahendas Reuters.

«Ma olen olnud Aafrika Rahvuskongressi [ANC] lojaalne liige 52 aastat. Ma jätkan ANCi liikmena ja seetõttu austan selle otsuseid. Just sel põhjusel võtsin ma vastu otsuse presidendi kohalt tagasi astuda,» lisas Mbeki.

Mbeki tagasiastumispalve peab formaalselt rahuldama ka riigi parlament.

Põhiseaduse kohaselt peaks Mbeki tagasiastumise järel riigijuhtimise üle võtma asepresident, kuid valitsuskabinet võib valida ka ühe parlamendiliikme ajutiselt riigipea ametiülesandeid täitma, kirjutas guardian.co.uk. Suure tõenäosusega otsustakse teise stsenaariumi kasuks ja riigipea ülesannetesse tõstetakse ajutiselt parlamendi spiiker.

Kuu jooksul peab parlament valima ajutise riipea, kes täidab presidendiülesandeid kuni järgmiste korraliste presidendivalimisteni, mis toimuvad üheksa kuu pärast.

Oma emotsionaalses kõnes tõrjus Mbeki jätkuvalt korruptsioonisüüdistusi, vaatamata asjaolule, et riigi ülemkohus leidis sel kuul, et ta vallandas kolme aasta eest asepresidendi kohalt praeguse ANCi liidri Jacob Zuma, kellele ennustati võitu korralistel valimistel. Lisaks lasub Mbekil kahtlustus ebaseaduslikes relvatehingutes.

Mitmed analüütikud kardavad, et riik satub Mbeki tagasiastumise järel sisepoliitilise kriisi lävele, sest presidendimeelsed valitsus- ja parlamendiliikmed võivad hakata rahvasaadikute ning koalitsiooni tööd takistama. Aina rohkem räägitakse ka võimalusest, et Mbeki toetajad võivad parteist lahkuda ning moodustada uue erakonna.

Mbeki võttis Nelson Mandelalt presidendiameti üle 1999. aastal. 2004. aastal valiti ta tagasi ka teiseks ametiajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles