Lõuna-Korea alustas ulatuslikke manöövreid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdurid.
Lõuna-Korea sõdurid. Foto: SCANPIX

Korea Vabariik alustas vaatamata sõjaka põhjanaabri hoiatustele Korea poolsaare ida-, lääne- ja lõunarannikul ulatuslikke sõjaõppusi.

Lõuna-Korea armee peastaabi kinnitusel võtavad reedeni vältavatest laskeharjutustest osa nii sõjalaevad kui ka rannikul asuvad suurtükiüksused. Kokku toimuvad sõjaväemanöövrid 29 kohas, muu hulgas ka Kollases meres vaidlusaluse merepiiri lähedal, mille ÜRO määras 1953. aastal relvarahuga lõppenud Korea sõja järel, vahendas BBC.

Põhja-Korea maailmaorganisatsiooni tõmmatud piiri aga ei tunnusta ning on aastaid ähvardanud võtta kasutusele sõjalised meetmed «õige piiri» kaitseks ning ka kahe nädala eest puhkenud tulevahetus Yeonpyeongi saare ümbruses leidis aset just seal.

Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap teatel otsustati Põhja-Korea suurtükitule alla sattunud saar julgeolekukaalutlustel alanud õppustest kõrvale jätta. Küll aga toimuvad laskeharjutused Daecheongi lähedal, mis on üks viiest vaidlusaluses merepiirkonnas asuvast saarest.

Pyongyang on varem korduvalt Souli hoiatanud, et sõjaväeõppused on provokatiivsed ning need paisutavad poolsaarel veelgi pingeid. Lõuna-Korea uus kaitseminister Kim Kwan-jin on lubanud tsiviilisikute vastu suunatud Põhja-Korea rünnakule reageerida kohe õhurünnakuga.

Lõuna-Korea suurõppustega samal ajal kestavad 10. detsembrini ka USA ja Jaapani ühised manöövrid «Keen Sword» («Terav mõõk»), millega Tokyo ja Washington tähistavad oma sõjalise alliansi 50. aastapäeva. Kõigi aegade suurimal ühisõppusel harjutatakse muu seas õhu- ja raketikaitse koostööd, lähiõhutoetust ja mereoperatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles