Rwanda genotsiidi puudutav raamat viis kirjaniku kohtusse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierre Péan.
Pierre Péan. Foto: parismatch.com

Pariisis algas kohtuprotsess prantslasest kirjaniku Pierre Péani üle, keda süüdistatakse rassilise viha õhutamises Rwanda genotsiidi puudutavas teoses.


Prantsusmaa inimõigusorganisatsioon SOS Racisme kaebas Peani tema 2005. aastal ilmunud teose «Noires fureurs, blancs menteurs» («Mustade raev, valgete valed") eest kohtusse. Erilise tähelepanu all on raamatu neli lehekülge, milles kirjanik nimetas tutside kultuuri valelikuks ja eksitavaks, vahendas BBC News.

Peani sõnul kirjutas ta raamatu valedest ja eksitavast informatsioonist, mida diktaatorlik režiim teadlikult ära kasutas, et elanikes sel moel viha tekitada.

«Kui sa oled teadlik, millised tõekspidamised võivad põhjustada tapmisi, rassismi ja kokkupõrkeid, eriti sellises riigis, siis selle konkreetse teema puhul mulle näib, et see häirib suuresti neid, kes pidid selle ise läbi elama ja ei soovi seda teist korda enam teha,» ütles SOS Racisme esindaja Dominique Sopo.

Rwanda valitsuse hinnangul vastutavad Prantsusmaa kõrged poliitikud ja sõjaväelased 90ndatel riigis toimunud genotsiidi eest.

Väidetavalt toetas Prantsusmaa 1994. aastal toimunud genotsiidi käigus hutu ekstremistide armeed suurte relvasaadetistega ja varjab oma rolli genotsiidi toime pannud sõdurite väljaõpetamisel. Samuti süüdistatakse Prantsuse sõdureid vägistamises ja tapmises.

Prantsuse väed saadeti Rwandasse ÜRO vägede koosseisus, kuid väidetavalt ei teinud sõjaväelased midagi sadade tuhandete tutside ja mõõdukamate hutude massimõrvade peatamiseks.
Prantsusmaa valitsus ja ametiisikud on siiani eitanud oma süüd genotsiidis.

Kesk-Aafrika riigi Rwanda kahe põhirahvuse hutude ja tutside vaheline konflikt kulmineerus 1994. aastal genotsiidiga, mille jooksul tapsid hutud ligi miljon tutsit ja mõõdukate vaadetega hutut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles