Somaalia islamistid ründavad Aafrika rahuvalvajaid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalias kannatavad islami mässuliste ja Aafrika Liidu rahuvalvajate vahelistes kokkupõrgetes eelkõige tsiviilisikud.
Somaalias kannatavad islami mässuliste ja Aafrika Liidu rahuvalvajate vahelistes kokkupõrgetes eelkõige tsiviilisikud. Foto: Reuters / Scanpix

Somaalia pealinnas Mogadishus ründasid islami mässulised esmaspäeval Aafrika Liidu (AU) rahuvalvajaid. Kokkupõrgetes on hukkunud vähemalt 45 tsiviilisikut.

Rünnakud AU Somaalia missiooni (AMISOM) rahuvalvajate vastu on viimasel nädalal sagenenud. Teisipäeval ründasid mässulised pealinna lõunaosas asuvat AU baasi, kuid peamiselt Ugandast ja Burundist pärit rahutagajad pääsesid eluga, vahendas Reuters.

AU hinnanguliselt 3000 sõjaväelast on kritiseeritud tegevusetuse pärast niinimetatud Aafrika Iraagi konflikti lahendamisel, sest liit soovib missiooni anda üle ÜRO-le, kuid viimane pole sellest huvitatud.

«See on aja, kannatlikkuse, tolerantsuse ja mõistmise küsimus,» ütles Aafrika Liidu ametlik esinda Maj Bahoku Bergye.

Islami mässuliste eesmärk on anda AU-le selge sõnum, et nad ei tugevdaks Somaalias enam julgeolekut. AU on lubanud konfliktipiirkonda saata kokku 8000 rahutagajat.

BBC Newsi andmetel on sel nädalal taas lahvatanud vägivald toonud kaasa ka põgenikevoolu riigi põgenikelaagritesse ja ka teistesse naaberriikidesse. Hinnanguliselt on oma kodu maha jätnud 18 000 inimest.

Alates 2007. aastast on somaalia islamistide ning valitsusvägesid ja neid toetavate Etioopia sõdurite ning Aafrika Liidu rahuvalvajate vahelistes kokkupõrgetes hukkunud ligi 10 000 tsiviilisikut. 90ndate alguses alanud konflikt on nõudnud vähemalt 300 000 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles