Carter hoiatab Hiinat tehissaarte rajamise eest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashton Carter.
Ashton Carter. Foto: AFP/SCANPIX

Tehisaarte rajamine Lõuna-Hiina mere vaidlusalusele madalikule võib kaasa tuua USA ja teiste riikide hoiatavad sammud, manitses Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter täna Hiinat.

Carter kordas Singapuri julgeolekukonverentsil varasemat hoiatust, et Peking riskib eraldada end Hiina müüriga, kui ta jätkab sõjalist ekspansiooni vaidlusalustes vetes.

Samas tegi ta Hiinale ettepaneku tihendada julgeolekukoostööd.

«Ma loodan, et selline areng ei saa teoks, sest selle tulemuseks oleksid sammud nii Ühendriikidelt kui teistelt piirkonna riikidelt, mis ei tooks kaasa mitte üksnes senisest suuremaid pingeid, vaid ka Hiina isoleerimise,»  sõnas Carter konverentsil, millest võtsid osa ka kõrged Hiina sõjaväeametnikud.

Hongkongi ajalehe South China Morning Post teatel on Hiinal kavas rajada eelpost Filipiinide rannikust 230 kilomeetri kaugusel asuvale madalikule, mis Manila kinnitusel asub tema majandustsoonis.

Peking peab endale kuuluvaks suuremat osa strateegiliselt tähtsast merest ja on ehitanud selle rahudele tehissaari sõjaväerajatiste tarvis.

Manila sõnul hõivas Hiina vaidlusaluse Scarborough' madaliku juba 2012. aastal, paigutades sinna patrull-laevad, mis ajavad ära Filipiinide kalurid.

Madalikule eelposti rajamisega saaks Hiina täiustada õhukontrolli Lõuna-Hiina mere üle, kirjutas leht, kuna hiinlastel on plaanis ehitada sinna lennurada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles