Virginia osariik keelustas 13-aastaste abielud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Virginia osariik võttis reedel vastu seaduse, millega seatakse abiellumise iga 18 eluaastale, erandjuhtudel võivad kohtuotsuse alusel abielluda ka 16-aastased, teatab The Washington Post.

Seadusemuudatus on suunatud sundabielude, inimorjuse ning abielu egiidi all toimuva vägistamise ärahoidmiseks. Aktivistide sõnul oli vana seaduse näol tegemist lapsabielude kiirteega, kus ahistajad võisid lapsõiguslaste silme alt hoiduda lihtsalt oma ohvritega abielludes.

Aastatel 2004-2013 sõlmiti osariigi tervishoiuameti andmeil alla 18-aastaste lastega ligi 4500 abielu, millest enam kui 200 oli sõlmitud 15-aastaste või noorematega. Umbes 90 protsenti alaealistest abiellujatest olid tüdrukud ning paljudel juhtudel abielluti 21-aastaste või vanemate meestega, paljudel juhtudel oli vanusevahe kümneid aastaid.

Tahirih` inimõiguste keskuse vanemnõustaja Jeanne Smooti sõnul on enam kui 50 protsenti tõenäoline, et abiellunud lapsed jätavad kooli pooleli, lähevad neli korda väiksema tõenäosusega kolledžisse ning saavad lapsi varem, kui täiskasvanuna abiellunud.

Alaealised pruudid kogevad tõenäolisemalt ka vaimseid ja füüsilisi probleeme ning lahutavad abielu 80-protsendilise tõenäosusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles