Jeemeni valitsus ähvardas taas rahukõnelusi boikoteerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Jeemeni valitsus ähvardas täna boikoteerida ÜRO vahendatud rahukõnelusi vahetult enne nende jätkumise eel Kuveidis, kui Iraani toetatud mässulised ei nõustu ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni tingimustega.

«Meie delegatsioon ei reisi Kuveiti, kuni ÜRO täidab oma kohust survestada mässulisi jõustama Julgeolekunõukogu resolutsiooni 2216,» teatas Jeemeni presidendikantselei.

Resolutsioon 2216 näeb ette mässuliste ja nende liitlaste tagasitõmbumist aladelt, mis on olnud nende kontrolli all alates 2014. aastast, sealhulgas Sanaast. Samuti näeb dokument mässulistele ette raskerelvastuse üleandmist.

Kõneluste jätkumiseks peab ÜRO erisaadik Ismail Ould Cheikh Ahmed saama mässulistelt garantii rahukõnelustel kokku lepitud punktide täitmise kohta.

Hadi välistas pühapäeval kõneluste jätkamise, kui ÜRO saadik nõuab moodustatavas ühtsusvalitsuses mässuliste osalust.

Ühe Jeemeni valitsusametniku sõnul otsustatakse kõnelustelaua taha minek pärast Araabia riikide tippkohtumist hiljem sel kuul.

Vaatamata Saudi Araabia ja liitlaste sekkumisele 2015. aasta märtsis, kontrollivad mässulised endiselt pealinna Sanaad.

Jeemeni konfliktis on vastamisi president Abedrabbo Mansour Hadile lojaalsed jõud, keda toetab Saudi Araabia juhitav koalitsioon, ning šiiamässulised huthid ning nendega liidus olevad ekspresident Ali Abdullah Saleh'le lojaalsed väed.

Jeemeni kodusõjas on alates 2015. aasta märtsist hukkunud üle 6800 inimese ja 2,8 miljonit inimest on pidanud oma kodust lahkuma.

Võtmetähtsusega teemade hulka kuulub ÜRO hinnangul relvarühmituste tagasitõmbumine, raskerelvastuse loovutamine, sõjavangide vahetus ja poliitilise ülemineku jätkamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles