Moldova: vene rahuvalvajad on julgeolekuoht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Moldova kaitseministeerium peab Vene rahuvalvajaid Transnistrias julgeolekuohuks.

«Transnistria piirkonna sõjaline potentsiaal – separatistide relvaüksused ja seadusvastaselt kohal lviibivad Vene väed, väliskihutustöö vahendite kasutamine, stabiilsuse puudumine ja kodusõda Ukrainas, ebaseaduslik ränne ja relvakaubandus, terrorism – on tegelikud ohud Moldova rahvuslikule julgeolekule,» märgitakse kaitseministeeriumi veebilehel avalikuks arutamiseks postitatud riigikaitsestrateegia projektis.

Projekti kohaselt ei ole tulevikus oodata Moskva poliitika muutumist endiste NSV Liidu vabariikide – ka Moldova – ja lääne suhtes.

«Sel viisil on oodata Venemaa diplomaatiliste mõjutuskatsete ning kultuuri- ja haridusekspansiooni jätkumist või isegi laienemist, samuti kaugeltki mitte viimases järjekorras majanduslikku ja sõjalist survet, kihutustööd ning isegi poliitilise korruptsiooni kasutamist,» märgitakse dokumendis.

Kirjasosutatakse viimase aastakümne üleilmsetele muutustele ja nende tagajärjel tekkinud julgeolekuohtudele.

Strateegia prioriteet on kaitsejõudude moderniseerimine ja varustamine, et reageerida muutlikele ohtudele ning eriolukordadele.

Täiendatud strateegiat arutab septembris erikomisjon, mis loodi presidendi seadlusega 2016. aasta mais. Sinna kuuluvad riigikaitseasjatundjad ning 23 ministeeriumi ja ametkonna, samuti julgeolekunõukogu, parlamendi, ja teaduskogukonna esindajad.

Strateegiat arutab seejärel parlament.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles